Na Škaredou středu se neškareďte, mohlo by vám to zůstat. Jaké zvyky se s dnešním dnem pojí?

Škaredá, černá, smetná nebo sazometná. Takové přívlastky má středa ve svatém týdnu před Velikonocemi. Připadá právě na dnešek. Věřící si připomínají den, kdy Jidáš zradil Ježíše Krista.

Čtěte také

S předvelikonoční středou se pojí řada přívlastků, například sazometná, černá nebo smetná. V tento den se totiž vymetaly saze nebo popel z komínů. „Mohlo se uklízet nejen v komínech, ale i v celé domácnosti,“ říká vedoucí etnografického oddělení Národního muzea Jan Pohunek.

O tomto dnu se sice uklízí, ale přesto bychom se neměli škaredit. Podle jedné lidové pověry by se totiž zakaboněná tvář opakovala každou středu v roce.

A proč je dnešní středa právě „škaredá“? „Říká se, že v tento den se Jidáš škaredil na Krista. Věděl totiž, že ho prodal za 30 stříbrných,“ vysvětluje etnografka z Muzea Jindřichohradecka Alexandra Zvonařová.

Pečení jidášů a zákaz šití

Jidáše z kváskového těsta

Na Škaredou středu by se podle tradice nemělo šít, příst, drát peří nebo třeba štípat dříví. Tradičně se v tento den taky začínaly péct sladké jidáše z kynutého těsta. Tvar pečiva podle Pohunka připomíná, že Jidáš nakonec spáchal sebevraždu.

Podobně jako loni budou letošní velikonoční svátky ovlivněné pandemií koronaviru a platnými protiepidemickými opatřeními.

Velikonoce v nouzovém stavu

  • Koledovat s pomlázkou můžete v rámci jedné domácnosti.
  • Nákup a prodej velikonočního zboží je povolen za dodržování hygienických a provozních pravidel.
  • Navštívit rodinu a známé můžete jen v nezbytně nutných případech (nemoc, hlídání dítěte atp.)
  • Velikonoční trhy jsou zakázané.
  • Bohoslužby se můžete zúčastnit pouze v okresu, ve kterém máte bydliště. Od 1. do 3. dubna přitom platí výjimka ze zákazu vycházení v době od 21:00 do 23:59 pro osoby, které účastní bohoslužeb či podobných náboženských setkání.

Zdroj: covid.gov.cz

Jak dobře znáte velikonoční zvyky?

Mazanec, barvení vajíček, beránek, velikonoční nádivka a samozřejmě pomlázka – tak nějak vypadají Velikonoce možná i u vás. Velikonoční zvyky vás však můžou také překvapit. Nebo ne? Zkuste se otestovat.

Spustit audio

Související