Na správné větrání našeho domova bychom měli myslet i mimo období epidemie

3. únor 2021

Letošní zima je po delší době ukázková – už jsme si užili sníh i mráz. Zimní radovánky ale možná kazí vaše obava z vysokých účtů za topení. Snažíte se proto doma málo větrat a teplo si doma doslova „hýčkáte“, abyste neplýtvali financemi za topení? To je špatný přístup. Časté větrání totiž mimo jiné patří k prevenci nemoci COVID – 19 a zabrání i šíření dalších bacilů a virů.

Ideální způsob větrání interiéru je krátce a intenzivně. Nenechat dlouho okno otevřená, aby interiér nevymrznul. To by pak mohlo zvýšit výdaje za teplo. Pokud otevřeme okna zároveň i v jiné místnosti, můžeme větrat průvanem. Během tři minut se vzduch vymění a účty za topení to zásadně neovlivní.

Jiná situace je v ložnici. Ke spánku je nižší teplota vždy lepší, ale pak je potřeba myslet na pořádnou peřinu, abyste se nenastydli. Ideální je v ložnici omezit topení a před spaním krátce a intenzivně vyvětrat. Jednotná ideální teplota pro spaní není, stejně tak pro obývací prostory domácnosti. Někdo je zimomřivý, někdo horkokrevný, takže všichni známe situace, kdy se v domácnosti stále hádají, jestli topit nebo netopit. Je to individuální a každý si musí teplotu nastavit podle svých pocitů.

V zateplených domech je nutné na větrání dbát mnohem více

V zateplených domech jsou většinou plastová okna a mikro větrání pak nestačí. V tomto případě je nutné větrat víc, protože často hrozí častější výskyt plísní. O to více je třeba větrání opakovat a hlídat to. Jakmile se plíseň objeví, situaci hned řešte protiplísňovými prostředky a místo co nejdříve ošetřete.

Opačný problém ale je v panelákových bytech, kdy naopak bývá příliš sucho. Vlhký vzduch je pro sliznice vždy lepší, naopak suchý může dráždit ke kašli. Pomoci mohou zvlhčovače, ale problém se dá vyřešit i mnohem jednodušeji. Dříve se věšely na topení různé nádoby nebo se pokládal pekáč s vodou. Někdy postačí doma postavit sušák s mokrým prádlem a do rána máte prádlo suché a v bytě příjemně.

Větrání i jako příprava do venkovního mrazu

Časté větrání je vhodné i pro přizpůsobení organismu na cestu ven. Ovšem myslet bychom měli i na správné venkovní oblečení. Před odchodem se opravdu vyplatí zjistit, kolik je venku stupňů a podle toho se obléci. Důležitá zásada je vrstvit oblečení. Pokud by bylo venku horko, jeden tenčí svetr vždy odložíte a bude vám příjemně. Pod tlustým svetrem se zpotíte, a když ho sundáte, můžete nastydnout.

Spustit audio

Související