Na své dětství v Mělníku vzpomínám moc ráda, říká herečka Kateřina Winterová

22. listopad 2019

Herečka, moderátorka a zpěvačka Kateřina Winterová je rodačka z Benešova, své dětství ale prožila v Mělníku. Své tipy na výlet prozradila v pořadu Tady to znám.

Na své útlé dějství má Kateřina Winterová, stálá členka činohry Národního divadla v Praze, jen pár nejsilnějších vzpomínek. „Narodila jsem se v benešovské porodnici, ale do čtyř let jsem žila na obrovském statku v Myšlíně kousek od Benešova,“ prozradila herečka ve studiu Českého rozhlasu.

„Pak se ale rodiče přestěhovali za prací do Mělníka. Doteď si pamatuji, jak jsem nemohla najít ten správný vchod domů, protože všechny paneláky vypadaly stejně,“ vypráví Kateřina Winterová. Na dětství v Mělníku vzpomíná herečka moc ráda. Mimo jiné ve zdejším divadelním kroužku udělala své první herecké krůčky.

Kateřina Winterová

Území dnešního Mělníku je osídleno již od neolitu a památek tu najdeme více než dost. „V centru města je nádherné podloubí, doporučuji navštívit také zámek, za kterým se nachází výhled na soutok Labe a Vltavy,“ říká.

Dalšími významnými místy je Kostel sv. Petra a Pavla s největší kostnicí v Čechách. „Jednou za život to určitě stojí vidět, protože v člověku ta návštěva něco zanechá,“ tvrdí Kateřina Winterová a dodává, že by se návštěvu nebála podniknout ani s menšími dětmi.

autoři: Pavel Vítek , nwe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.