Na Třeboňsku je doma kapr, všechno ostatní až na druhé koleji. Koupat jsme se šli na pískovnu

14. červen 2022

„Vy jste se přijeli vykoupat na třeboňské rybníky? Tak to jste netrefili,“ upravuje naše představy v prvním dílu Plavek znalec Třeboňska Prokop Pithart. Viděli jsme souboj orla mořského s párem jeřábů popelavých, staré duby provrtané od tesaříků a zjistili, že ochrana přírody se může zaměřit na práci s břehy. Vykoupat jsme se ale jeli na nedalekou pískovnu.

Kde jinde odstartovat letní sérii o vodě a koupání než v krajině plné vody na Třeboňsku, kde je největší síť rybníků a kanálů v Česku. Naši předci postupně od 14. století zatopili velké plochy málo úrodné půdy a vytvořili jezerní krajinu, se kterou se pojí cenné biotopy se vzácnými živočišnými i rostlinnými druhy. Dokazují to statusy ochrany jako biosférická rezervace UNESCO, CHKO Třeboňsko nebo Národní přírodní rezervace.

Ondřej Šebestík a Prokop Pithart

Jak nás ale zasvěcuje Prokop Pithart, který kousek od Třeboně vyrůstal, kdyby se měla tato územní ochrana vyhlašovat dnes, asi by to nebylo kvůli rybníkům, jako spíš kvůli jejich okolí. Samotná voda v necelé pětistovce umělých nádrží není v dobré kondici.

„Problémem skoro všech rybníků tady je nadměrná obsádka ryb. Kapr ryje ve dně a víří vodu, ta je pak zakalená a pro spoustu ptáků, jako jsou třeba potápky, je to problém, protože pod vodou loví pomocí zraku. Kapr vyžere všechen plankton, rybáři do rybníků nakydají spousty hnoje, aby obohatili rybník o živiny, až se z toho nakonec stane jen vana na kapry. V létě jsou rybníky nevábné, plné sinic a smrdí,“ shrnuje místní vodohospodářskou situaci.

Kromě zajímavé přírody nás původně na Třeboňsko přilákalo koupání. Třeboňský lázeňský park navazuje přímo na pláž rybníku Svět, kde se přes léto lidé sice koupou, sinice je ale potřeba rozhánět pomocí motorů. Důraz na vysoké výnosy vyloveného kapra znemožňuje jakékoli jiné využití většiny rybníků, pokud nejsou plůdkové, čili určené těm nejmenším kapříkům. „My se jezdíme koupat na nedalekou pískovnu. Tam je krásná voda a vypadá to tam jak ve Skandinávii,“ uzavírá možnosti koupání Prokop, a tak sedáme do auta a jedeme.

Jak ovlivňuje nadměrné množství kaprů kvalitu vody v rybnících? Kde si dělá hnízdo ledňáček? Kde se dá na Třeboňsku koupat? Poslechněte si celý první díl Plavek.

Plavky jsou speciální série podcastu Podhoubí o vodě, krajině a koupání. V šesti dílech se s Ondrou Šebestíkem, Kateřinou Tomsovou a odborníky vydáváme na Třeboňsko, k jezeru Milada u Ústí nad Labem, do biosférické rezervace při soutoku Moravy a Dyje nebo za historií plovárenství dachovského koupaliště.

Plavky se vypravily k třeboňským rybníkům
autoři: Kateřina Tomsová , Ondřej Šebestík
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka