Na tržišti v centru Káhiry seženete všechno. K úspěchu vede odhodlání a neustálé doptávání

Egypt je zemí, kde rčení „líná huba holé neštěstí“ platí absolutně. Bez neustálého dotazování třeba na centrálním tržišti Ataba v centru Káhiry nic neseženete. A přitom tam mají úplně všechno! Alespoň to tvrdí blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček. Od manželky dostal za úkol sehnat speciální jehlu do šicího stroje, kterou v běžných obchodech neměli.

Když chcete v Káhiře nakoupit, máte spoustu možností, jak takový nákup pojmout. Můžete sednout do auta a odvézt se na okraj metropole do moderního nákupního centra plného obchodů světových značek, ale také za světové ceny.

Nákupní centra vs. Ataba

Anebo se můžete vydat metrem, anebo taxíkem směrem úplně opačným, tedy do samotného centra Káhiry, nejlépe na místo zvané Ataba. Sortiment je tu určitě mnohem širší, ceny se rovnají zlomku těch z nákupních center, kvalita zboží je tu značně kolísavá, ale Ataba je určitě, aspoň v Egyptě, největším obchodním domem pod širým nebem.

Hned u výstupu z metra jsem se ocitl v téhle vřavě, v obrovské kakofonii volání prodavačů. Někteří volají vlastním hlasem, ale mnozí už zlenivěli a své nabídky mají nahrané a pouštějí je z reproduktorů na baterky.

Knížky za babku

Teď jsem odbočil do trošku klidnější části. Tady desítky stánkařů prodávají levné knížky, učebnice, omalovánky. I tady ale mají neodolatelné cenové nabídky: třeba tady u jednoho stánku píše pán, že si můžete koupit deset knih dětských pohádek za cenu zhruba deseti českých korun.

Čtěte také

Od poklidné části s knížkami teď pokračuju dál. Tady v uličce pod slunečníky jsou stánky plné ponožek, tady zase mají hromadu peněženek, naproti slipy a pyžama, tady je zase specialista na pantofle.

Během nákupu na Atabě je možné se i občerstvit, třeba tady dva kluci připravují na vozíku s píckou sladké batáty, nádherně voní. No a tady paní na zemi velikánskou hromadu obrovských podprsenek: oranžové, růžové, svítivě žluté. Je to řekl bych taková specifická káhirská móda.

Úkol jako z pohádky

Nákup v tomhle zdánlivém chaosu má svoje pravidla. Mě sem dneska vyslala žena, abych sehnal speciální dvojitou jehlu do šicího stoje, takže jehlu v obrovské hromadě sena, dalo by se říct. Ale určitě ji tady seženu, je třeba jít cestou postupného zužování sortimentu, a neustálým dotazováním se.

Život v káhirských ulicích si nejde představit bez svérázné zvukové kulisy

První zúžení, myslím, sortimentu, protože uličky jsou tady úzké všude. Za šicími potřebami mě pán poslal o dvě ulice dál. Procházím mezi dalšími a dalšími hromadami teplákových souprav, tenisek, znovu úžasných barev velkých podprsenek, a nořím se do ještě užší uličky, kam mě poslali za jehlami.

Ale postupně se sortiment mění, tady už začínají lustry, osvětlení, takže za jehlami ještě dál. Už jsem zase zdánlivě ve slepé uličce, ale i odtud vede dál jakási chodba.

A přihořívá!

Lokalita s jehlami se začíná zpřesňovat. Další prodavač, tentokrát kalhot, už mě navádí první uličkou doleva a pak znovu doleva. A zmínil dokonce jméno obchodu či stánku, kde bych měl údajně sehnat všechny jehly, co potřebuju.

Čtěte také

Už jsem v uličce, do které mě všichni posílali, a dokonce i v obchůdku, kde by měli všechny ty jehly mít. Ale zrovna tuhle dvojitou jehlu do domácího šicího stroje, pro kterou jsem byl vyslán, tady nemají!

Jenže z Ataby se s prázdnou vracet nesmím. A jak to tady znám, tak se s prázdnou určitě nevrátím. Ujal se mě chlapík s obrovským rudlem, říká: „Pojď za mnou.“

Slovutný Tárik Nagíb, ke kterému mě pro jehly nakonec poslali, zněl jako nějaký velký známý místní obchod. Nakonec je tu malý stoleček půl na půl metru, ale Tárik tu má krejčovské nůžky všech možných velikostí, šicí jehly a další potřeby, ale bohužel zrovna ta dvojité jehly, které potřebuju, teď došly.

Čtěte také

Trojitý úspěch

Vydávám se tedy na další etapu pátrání po jehlách ulicemi káhirského obchodního domu Ataba. A tak chodím a ptám se, a ptám se.

Tak, a mám rovnou tři dvojité jehly různých velikostí. No co jsem říkal!

Obchodní dům Ataba, jak místu s troškou nadsázky říkám, se rozlézá ze stejnojmenného náměstí do mnoha okolních ulic a zákoutí. Seženete tady ale skoro všechno. Chce to jen dost času, trpělivosti, a spoustu co nejpřesněji cílených dotazů.

Spustit audio

Související