Na velký hit s tequilou v názvu odpověděl proslulý trumpetista instrumentálkou se španělským pivem

27. červen 2022

S atmosférou začínajícího léta mohou dobře a šťastně souznít nahrávky kdysi populární a ve svém žánru i vlivné a Grammy oceněné instrumentální kapely jménem The Champs.

Byla usazena v Kalifornii, v Los Angeles. Ke jménu Champs ji inspiroval dostihový kůň slavného zpívajícího kovboje Genea Autreyho Champion.

Dá se říci, že hlavní postavou Champs byl saxofonista Chuck Rio, vlastním jménem Danny Flores, ovšem složení kapely se často měnilo a měli s ní co do činění muzikanti později slavných a zvučných jmen jako třeba coby kytarista countryová hvězda Glen Campbell a další kytarista Jerry Cole.

Někdejšími členy obsluhujícími kytaru, mandolínu a saxofon byli Jim Seals a Dash Crofts, kteří se za deset let po působení v kapele Champs výrazně objevili na scéně znovu, tentokrát jako písničkářské duo Seals and Crofts s několika velkými folk-rockovými hity. Bohužel, na začátku letošního června Jimmy Eugene Seals zemřel ve věku nedožitých 80 let.

Suverénně největším hitem Champs byla instrumentálka s vábivě vonícím světoznámým mexickým alkoholickým nápojem Tequila z roku 1958 autora Dannyho Florese alias Chucka Ria. A ta odstartuje letní přehlídku instrumentálek kapely Champs spojující rokenrol s hudbou tex-mex, latino rockem i surf music.

V podobném duchu a stylu se odvíjí druhá půlka Vlídných tónů složená z rokenrolových hitů převážně z konce 50. let. A jako první to bude jakási recesní odpověď proslulého trumpetisty, jazzové hvězdy west coastu Shortyho Rogerse na superhit Tequila kapely Champs. Svou instrumentálku nazval Cerveza, tedy podle španělského piva, a svou fiktivní rokenrolovou kapelou Boots Brown and his Blockbusters.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související