Na vojenské základně v Bechyni absolvují výcvik noví příslušníci aktivní zálohy

13. říjen 2022 15:30

Armáda nabírá nové příslušníky aktivní zálohy. Patří mezi ně i skupina devatenácti mužů, kteří právě absolvují výcvik na vojenské základně v Bechyni. Budou připraveni pomáhat při živelních katastrofách nebo při ostraze kritické infrastruktury, jako jsou třeba elektrárny a důležité mosty.

„Silný nepřítel, pro velitele rozhodnutí stáhnout se do bezpečí, pomocí týmů udělají kouřovou clonu a postupným drilem se posouvají doleva,“ pozoruje major Radim Pejčoch skupinu vojáků, která na kraji lesa trénuje postup při napadení nepřítelem.

Cvičení aktivních záloh se na vojenské základně v Bechyni účastní i šestačtyřicetiletý Jan Kučera, který v civilu pracuje jako vedoucí vývojového oddělení v automobilové firmě. „V podstatě každý den cvičíme v poli taktickou přípravu, to znamená pohyb vojáka po bojišti. A vždycky je to ještě prolnuté nějakou teoretickou přípravou,“ popisuje.

Jedním z instruktorů, kteří mají výcvik záloh na starost, je nadrotmistr Bohumil Samec. „Musí to pro ně být velmi těžké, protože to mají zvládnout za týden a klademe na ně stejné nároky jako na profesionální vojáky. Dává jim to zabrat, ale dokáží se s tím poprat a myslím, že budou plně připraveni,“ říká.

Jan Kučera se rozhodl pro vstup do aktivních záloh před třemi lety. „Testy, když se člověk hecne, se dají zvládnout. Další podmínky jsem také splnil – věk mezi 18 a 60 lety, trestní bezúhonnost, fyzická zdatnost a člověk nesmí být příznivcem nějakého hnutí, které by podporovalo potlačování práva nějaké skupiny lidí,“ připomíná.

Armáda bude ve výcviku příslušníků aktivních záloh pokračovat. Do roku 2030 jich chce mít vycvičených deset tisíc.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související