Na vrcholu legendární hory Blaník stojí rozhledna ve tvaru husitské hlásky

18. duben 2014
Česko – země neznámá

Středočeská hora Velký Blaník nedaleko Vlašimi je legendární horou, ve které podle pověsti spí blaničtí rytíři a čekají, až bude českému národu nejhůře, aby mu vyjeli na pomoc. Jejich kraj můžete projít po mnoha turistických cestách i cyklostezkách, ale celou mozaiku místní krajiny s řekou Blanicí, řadou potoků, polí, lesů, malých vesniček a samot nejlépe přehlédnete z rozhledny, která stojí na samotném vrcholu Velkého Blaníku.

Původní rozhledna se sice zřítila, ale v roce 1939 začal Klub českých turistů připravovat stavbu rozhledny nové. Tato 30 metrů vysoká dřevěná stavba, která má tvar husitské hlásky, byla dostavěna v roce 1941.

Do okolní krajiny se budete dívat z výšky 663 metrů nad mořem – vrchol Velkého Blaníku se nachází v nadmořské výšce 638 metrů a samotná vyhlídka ve výšce 25 metrů nad zemí. Při dobré viditelnosti můžete vidět až 60 kilometrů vzdálený vysílač Cukrák a samozřejmě také Vlašim i níže položený Malý Blaník s barokní kaplí svaté Máří Magdaleny.

Rozhledna Velký Blaník

Ze strany rozhledny je u vstupu výklenek, kterému se říká oltářní mensa. Stojí v něm velký kamenný stůl, kde se mohou konat svatební obřady.

Rozhledna je otevřená od dubna do září denně kromě pondělí, do konce října pak pouze o víkendech. Vstupné je 20 korun a na výstup po 107 schodech se můžete posilnit v místním bufetu. Na Velký Blaník se dostanete kromě Louňovic také z Kondrace. Z obou obcí vede nahoru červená turistická trasa, z 6 kilometrů vzdáleného Načeradce pak značka zelená.

Pokud se na Velký Blaník vydáte přes Louňovice, můžete si v místním muzeu prohlédnout „Blanický poklad“. V keramickém džbánu bylo roku 1962 na Velkém Blaníku nalezeno celkem 622 mincí pocházejících z celé Evropy. Samotný nález je nyní uložen v Národním muzeu v Praze, v Louňovicích se o něm dozvíte vše podstatné a prohlédnete si repliky, několik originálních mincí i fotografie.

Spustit audio