Na výjezdu v Uherském Hradišti: Dlouhé fronty u vstupu, ale zaplněná tribuna hostujícími fanoušky

Fotbalovou ligu provází stále větší nadšení fanoušků, hlavně pokud jde o zápasy klubů s nejpočetnějšími základnami aktivních příznivců. Potvrdilo se to také při posledním utkání pražské Sparty na stadionu Slovácka, které bylo vyprodané. Jaké podmínky tentokrát čekaly na hostující fanoušky, to v rámci seriálu Radiožurnálu Sport „Na výjezdu“ zjišťoval reportér Jaroslav Plašil, který se právě do často problematických sektorů pravidelně vydává.

Nedaleko od stadionu je louka na parkování, z aut vystupují fanoušci v rudých či modrobílých barvách. Všichni jdou v klidu na stadion, který vidíte už zdálky díky specifickému tvaru osvětlení, připomíná křídla motýla, někteří místní mi říkali, že jsou to oči sovy.

Těsně před stadionem se cesty fanoušků rozdělí, sektor pro hosty je snadno rozpoznatelný, na místě hodně policejních aut, těžkooděnců, fanoušků Sparty také dost, fronta před branami je dlouhá a 45 minut do začátku utkání moc nepostupuje.

Na pokladně nápis vyprodáno" lístek mám tentokrát koupený po internetu. Čekání ve frontě některým zpestřuje televizní štáb. Ptali se na Jankta," hlásil ostatním jeden z fanoušků. 25 minut do začátku, někteří příznivci už se začínají bát, že nestihnou úvodní výkop.

Kousek za branou zjišťuji důvod, proč se fronta jen málo posouvá. Fanoušci jsou zvaní po jednom ke kontrolám, čekají na vyzvání v ohrádkách, které připomínají start Evy Adamczykové ve snowboardcrossu. Někteří fanoušci se diví, že jsou muži z ochranky v těžké výstroji, a že mají někteří i helmu, takže vypadají jako policejní těžkooděnci.

Prohlídka je důkladná, ale korektní. Jen to jde všechno v těsném prostoru pomaleji. „Milošu, zasekl se nám jeden turniket," ozve se nečekaně jeden z členů ochranky. Chvíli se jede na jeden, ale za pár minut přibíhá kolega a kvůli bezpečnosti otevírá bránu.

Slovácko po nějakých dohodách nechalo fanouškům Sparty celou tribunu za brankou, sektory se dají volně procházet. Nejméně výhodný je ten původní pro hosty, který je obepnutý sítí, takže se aktivní fanoušci srocují na zbylé části tribuny, kde je výhled parádní. Ale nakonec se stejně zaplní všechny části tribuny.

Fandění se dobře rozléhá díky plechové střeše, spíkrovi pomáhají i reproduktory. Domácí fandí také parádně, mají krásný song při oslavě gólu. „Dnes je na Slovácku vyprodáno, 8000 diváků, děkujeme za skvělou atmosféru," děkuje hlasatel všem fanouškům, krátce po gólu Sparty na 1:1.

Občerstvení a toalety

Kamenný stánek s občerstvením je součástí tribuny. Jedno výdejní okno bez mříží, za plotem mobilní stánky s klobásami a nápoji. Kartou se platit nedá, nápojová nabídka není nijak pestrá, například chybí nealko pivo, něco je přeškrtané, ale obsluha milá.

„Akorát je to jako v ZOO," říká jeden z fanoušků. Tácek s klobásou musí prodavačka opatrně zkroutit, když jej prostrkává přes mříže. Je příjemně, bylo by tu i hezké posezení, ale fanouškům musí stačit dlažba. Ale je teplo, fotbal v létě místo zimy by byl fajn mimochodem.

Čtěte také

Toalety jsou také součástí tribuny, tři umyvadla z nerezu, ze kterého jsou i mušle a mísy ve třech zavíratelných kabinkách. Chybí utěrky nebo mýdlo, po zápase vidím jedno plastové prkénko na zemi, ale snad nic dramatického. V závěru utkání došlo i na kouřové efekty, jinak pohodové fandění od začátku do konce.

Hlasatel před koncem fanouškům několikrát připomene cesty ze stadionu, aby byl odchod plynulý a komfortní i pro domácí. Pořadatelé už 10 minut před koncem otevírají hostům velkou bránu, aby mohli normálně odejít ze sektoru.

Po utkání se v ulicích míchají fanoušci obou táborů, policisté všechno sledují s odstupem. Alespoň co jsem viděl, tak žádné problémy mezi tábory fanoušků nenastaly. Lidé hodnotí zápas a jdou k autům nebo na vlak. Tak šťastnou cestu na výjezdech.

autoři: Jaroslav Plašil , rej
Spustit audio

Související