Na výstavišti představují školy a učiliště v kraji. Nabídnou i soutěže truhlářů nebo kadeřníků

9. listopad 2018 05:14

Předvést se v nejlepším světle a přilákat budoucí studenty. To je cílem všech středních škol a učilišť, které se prezentují na veletrhu Vzdělání a řemeslo. Ten se koná na českobudějovickém výstavišti od středy do pátku.

Například u kovářské výhně tu student střední řemeslné školy v Soběslavi Jakub Matušek ukazuje, jak se vyrábí z kusu železa přívěšek. „Já jsem vždycky měl moc rád chladné zbraně, meče, nože, sekery a tak, a tohle řemeslu tomu bylo nejblíž,“ vysvětluje svou volbu povolání.

Jedním z dalších oborů, které se představují na veletrhu Vzdělání a řemeslo, je instalatér. Studuje ho Jan Novák. „Já jsem si tohle řemeslo vybral, protože má fakt budoucnost, instalatérů je málo,“ říká.

Podle mistra odborného výcviku Miroslava Prince žáků, kteří se chtějí vyučit řemeslu, moc není. „Dnes je všeobecný trend spíš střední škola než vyučení. Je to smůla, protože dneska je zájem o řemeslníky takový, že kdo se vyučí, ten má práci okamžitě. Soukromé firmy si je rozeberou během chviličky. Bohužel zájem ze strany rodičů je minimální,“ komentuje.

Kovářskému řemeslu se učí i dívka. Potřeba je akorát zručnost, svaly přijdou samy, říká

Mezi kovářskými učni v Hněvkovicích jsou i dvě dívky. Na snímku Veronika Krulová

Šest budoucích kovářů vychovává v současné době učiliště v Hněvkovicích. Mají tu k dispozici vlastní kovárnu, ve které nechybí výheň, stopadesátikilogramová kovadlina a buchar.

Každá škola se na výstavě snaží předvést v tom nejlepším světle. Může se to podařit i při soutěžích. „Je jich přes dvacet, třeba soutěž mladých aranžérů, dvě témata se váží k oslavám sta let české státnosti. Další soutěží je Truhlář roku 2018, soutěže kosmetiček, kadeřníků nebo třeba soutěž v elektrotechnice a programování webových stránek,“ vyjmenovává mluvčí výstaviště Michaela Čeňková.

Žáci základních škol na veletrhu Vzdělání a řemeslo získají nejen informace o učilištích a středních školách, ale dozví se také něco o studiu v zahraničí a stážích.

Veletrh Vzdělání a řemeslo na výstavišti v Českých Budějovicích
Spustit audio

Související