Na začátku roku se tradičně plní posilovny, nadšení pro pohyb ale vydrží málokomu

2. leden 2023 17:40, aktualizováno

Pro začátek nového roku je typické mimo jiné to, že se houfně plní posilovny a fitness centra novými klienty. Stejnou zkušenost mají majitelé cvičebních prostor napříč Plzeňským krajem.

Přestat kouřit, nepřejídat se nebo neprokrastinovat… Kdy jindy se zbavit starých zlozvyků než právě na konci starého roku? Do toho nového pak vstupuje řada z nás s nejrůznějšími předsevzetími. Mezi nejčastější patří zdravě jíst a začít cvičit. Díky tomu posilovny a fitness centra pravidelně v lednu zaznamenávají znatelně vyšší počet klientů. Velké nadšení ale dlouhodobě vydrží jen málokomu.

„Říkáme jim ledňáčci – podle měsíce, ve kterém k nám začnou a většinou také přestanou chodit. V lednu nám vždy stoupnou tržby a během února pak máme zase propad,“ vysvětluje Lucie Fialová ze sport centra Koloseum v Plzni. Takové návštěvníky je prý někdy možné poznat na první pohled – přicházejí s velkou radostí a jiskrou v oku, s nadšením vyhledávají trenéry. „Problém je ale v tom, že všechno chtějí příliš rychle. Muži touží po co největších svalech, ženy chtějí bleskově zhubnout. A jakmile to nejde hned, fitko je omrzí a přestanou chodit.“

Malá soukromá posilovna v panelovém domě na Lochotíně

Takzvaní ledňáčci plní fitness centra a posilovny i v dalších městech Plzeňského kraje. Ve sportovním centru v Domažlicích vzrostla na začátku roku návštěvnost o přibližně 10 %. Ještě více je to v klatovské Train Hard Gym. „Mírné zvýšení návštěvnosti jsme zaznamenali už mezi svátky, nyní počítáme s nárůstem o 20–30 %,“ říká osobní trenér a majitel Petr Hess.

Všem začínajícím cvičencům přejeme, ať jim nadšení vydrží co nejdéle, a věříme, že pokud si nastaví reálné cíle, může se pohyb stát přirozenou součástí jejich života.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio