Na zámku Konopiště je i v zimě rušno. Probíhají opravy, úklid a příprava nové prohlídkové trasy

11. únor 2022 11:30

Zámek Konopiště připravil na letošní hlavní sezónu novou prohlídkovou trasu. Návštěvníky zavede do běžně nepřístupných komnat, které měla v oblibě manželka Ferdinada d-Este... hraběnka Žofie Chotková. Pokud se k zámku vydáte třeba na procházku už v těchto dnech, dávejte pozor, protože na části zámku vyměňují stavaři střešní krytinu. Na Konopiště zavítala i reportérka Věra Hájková.

"Novinkou nadcházející sezóny je večerní prohlídka Konopiště ve jménu zálib šlechty. Trasa prohlídky povede částečně přes první okruh a hlavně přes zákoutí u hraběnky, kam se návštěvník standardně nedostane," přibližuje vedoucí návštěvnického provozu Petra Boháčová.

Zámek Konopiště - nová vyhlídková trasa - historické katalogy

Návštěvníci zde uvidí třeba unikátní kousek oblečení hraběnky nebo čím se dámy dříve bavily. "V ložnici je vystavena část Žofiíných svatebních šatů. Je na nich vidět, jak byla drobná, s neskutečně útlým pasem. No a to je možná překvapení, dámy se bavily nejenom vyšíváním, pletením nebo podobnými pracemi. Velmi rády si také vybíraly z různých katalogů, které zde můžete vidět. Byly to květiny, okrasné dřeviny, šperky, látky nebo kosmetika," popisuje některé zajímavé exponáty Petra Boháčová.

Čtěte také

A i když venku ještě vládne zima, na zámku panuje čilý ruch. Uklízí se a dřevěné obložení se ošetřuje leštěnkou s včelím voskem, aby bylo pěkně lesklé a vše připravené na novou hlavní sezónu. Ta sice začne prvního dubna, ale novou trasu vám, v případě větší skupiny návštěvníků, představí zámek klidně už teď.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio