Na zámku v Chudenicích pomáhají už víc než pětadvacet let dobrovolníci

21. březen 2022 13:34, aktualizováno

Správci památek se připravují na novou sezonu. A mají toho před sebou víc než dost. Než přivítají první návštěvníky, musí v interiérech všechno uklidit, vysmýčit a naleštit, a venku zase shrabat trávu a listí a připravit zahrady. Na zámku v Chudenicích na to ale nejsou sami. Vždy dvakrát do roka tam přijíždí velká parta dobrovolníků a pomáhá se vším, co je právě potřeba.

Na zámku v Chudenicích pomáhají dobrovolníci

Někteří z dobrovolníků už na chudenickém zámku odpracovali 58 víkendových brigád. „Jezdím sem více než pětadvacet let. Dříve bývávaly brigády čtyřikrát do roka, teď už jsou jen dvakrát. Jsme tady na tu hrubou neodbornou práci. Dělali jsme například hlavní velký sál, kde dříve býval kinosál a dnes už tam po kině není ani památky. A je to nádherný velký prostor,“ popsal brigádník Honza.

Zatímco muži pracovali v průjezdu zámku, ženy uvnitř uklízely. Myly okna, vitríny a vytíraly. „Zámek je naše srdcová záležitost. Začínaly jsme tu, když se to tu vyklízelo po tom, co to tu patřilo škole a zemědělskému statku,“ zavzpomínala brigádnice Lenka.

Práce na zámku je prostě baví

Mezi brigádníky se najdou různé profese od stavebního inženýra, přes zedníka, pracovníka charity až třeba po lékárnici. Všechny spojuje nejen láska k zámku, ale i dlouholeté přátelství. „Jsme parta kamarádů, kteří jezdí na vandry a všichni máme potřebu ve svém volném čase někam vložit kus svého umu,“ uvedl brigádník Pavel.

Na zámku v Chudenicích pomáhají dobrovolníci

„Například tady na nádvoří a pod přístřešky máme historické vozy, takže bylo potřeba všechny vozy vyvézt, očistit, vymést listí a přeskládat tak, aby až otevřeme, vše bylo oku lahodící. Brigádníci jsou pomoc veliká, protože jezdí pravidelně a strašně jim za to děkujeme. Už sem jezdí i jejich děti, takže roste další generace a doufám, že budou jezdit pravidelně i oni se svými rodinami a bude to pokračovat,“ uzavřel kastelán Ludvík Pouza.

Zámek v Chudenicích bude otevírat 2. dubna. Tato parta brigádníků se sem vrátí zase po sezóně.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio