Na zámku v Doudlebách nad Orlicí zpřístupnili novou stálou expozici věnovanou českému trampingu

10. květen 2023 10:57

Český tramping má bohatou historii, vždyť je mu stejně let, jako českému státu. Na zámku v Doudlebách nad Orlicí před pár dny slavnostně otevřeli stálou expozici věnovanou českému trampingu. V horním patře zámecké sýpky mohou lidé vidět předměty představující trampskou kulturu i život v jejich osadách. 

Jaký je o unikátní výstavu zatím zájem jsme se zeptali majitele zámku Petra Dujky?
Zatím si k nám našli cestu většinou trampové, kteří už čekali na otevření muzea trampingu, které se naštěstí pro mne usídlilo tady u nás v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku.

Jaké předměty jsou v expozici k vidění?
Oni toho trampové k sobě mnoho nepotřebují.

Čtěte také

Protože to byla předválečná a poválečná doba a v podstatě těch několik předmětů se stále traduje a předává z generace na generaci. To, co je potom už navíc, to jsou tak trochu v uvozovkách mastňáci.

Co ale takový tramp potřeboval. Samozřejmě pokrývku hlavy, tomu se říkalo stetson, něco na záda, to byla usárna či uzda, tele nebo teletina. Dál něco na pití, nebyly plastové lahve. Potom celtu, nebylo na čem spát, nebyly igelity ani spacáky. Takže se třeba sešívaly dvě deky k sobě.

A co bylo důležité ještě z toho oblečení, to byl šátek. Protože ten v létě sál pot, v zimě sloužil jako šála proti chladu. A v noci, když se šlo spát, tak se šátek uvázal kolem hlavy, jako to nosily babky.

Čtěte také

Potom mají trampové našitou na oblečení nějakou domovenku, aby se nějakým způsobem poznali. A málem jsem zapomněl na to základní a to je nůž. To je důležitý artefakt, který trampové nosili u sebe. A pak už jen kytara a podobně.

Tyto všechny věci my máme v různých provedeních umístěny po celé expozici. Ale můžeme mluvit ještě o více věcech. Packy a camrátka, které se vyráběly jako vzpomínkové předměty. Nebo za nějaké soutěže na potlachách se udílely ceny. Nebo jako poděkování se tyto předměty dávaly.

Další věcí je literatura. Kolem trampingu bylo napsáno hodně knih, byla vydávána spousta časopisů. Tedy i to mají návštěvníci expozice možnost spatřit.

Prakticky všechny zmiňované předměty sesbíral Jiří „Fred" Jedlička, ikona našeho trampského hnutí. Kterou věc si ze sbírky nejvíc ceníte?

Čtěte také

My jsme hodně věcí dostali darem. A Fred mi říkal, podívej, co jsme dostali od jednoho kamaráda, i spolu s takovým průvodním listem. A mluvil jsem o noži. Víte, každý má nějaký svůj předmět. A i když ten předmět nemá nějakou hodnotu finanční, tak pro toho dotyčného má obrovskou cenu.

A tento kamarád nám věnoval nůž, jehož pouzdro bylo naposledy potřeno velrybí kůží. A pokud ten návštěvník bude trampského založení, tak určitě pochopí o co nám právě v naší expozici jde. Tedy předměty s příběhem. A to jsou vlastně všechny.

Doudlebský zámek
V roce 1590 byla dokončena stavba doudlebského renesančního zámku, který byl využíván jako lovecký. Renesance do Čech přichází téměř se stoletým zpožděním, a je to doba, kdy šlechtici opouštějí hrady a stěhují se do uvolněnějších zámků. Doudlebský zámek má však ještě tzv. „obranný charakter“ v tom smyslu, že dvůr je obestaven ze všech čtyř světových stran. Uvnitř dvůr v přízemí obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související