Nad všechny těžkosti se dokázal povznést a svůj talent uplatnil ve výtvarném a hudebním umění

5. květen 2022

V Dechovkovinkách připomeneme tvorbu nedávno zesnulého lidového hudebního skladatele Jana Bušty z Frahelže. Dále vás pozveme na celou řadu akcí, jimž bude vévodit českobudějovická výstava Hobby. V pořadu zahrají Posádková hudba Brno, Babouci, Veselka, Šumavanka, Dechovka Pavla Trnky a jižani. 

V mnoha obcích o tomto víkendu proběhnou oslavy 77. výročí ukončení druhé světové války. Strakonická Nektarka doprovodí svou hudbou Slavnostní shromáždění 6. května odpoledne v památníku Na Dubovci. Zde se začne ve 14:30. Netolička bude vyhrávat na oslavách v Netolicích v sobotu 7. května. Její hlavní úloha bude v čele lampionového průvodu, který vyjde od kostela k rybníku Mnich po 20. hodině. Znít tedy budou hlavně pochody. Jedním z nejznámějších, který autor František Zita nazval Sláva míru, otevře dnešní pořad Posádková hudba Brno s dirigentem Jiřím Volfem. 

Smutná zpráva přišla z Frahelže. 2. května zemřel ve věku 90 let významný místní občan Jan Bušta. Rodák z Břilic, který opravoval v Českých Velenicích vlaky a později montoval v Třeboni elektrické rozvaděče, neměl lehký život. Přesto se nad všechny těžkosti dokázal povznést a svůj umělecký talent uplatnil ve výtvarném a hudebním umění. V malování mu byl vzorem akademický malíř pan Líbal a v hudbě skladatel Ladislav Kubeš. Však mu Veselka pod vedením Ladislava Kubeše mladšího natočila šest písní. Ale první kapelou, která natočila Buštovu písničku, byli Babouci. V roce 1988 nahráli pro českobudějovický rozhlas valčík Vede chodníček, který je dodnes velmi populární.

Jan Bušta měl velký zájem o rybářství, myslivost a přírodu. Byl i krajským preventistou protipožární ochrany. Poslední rozloučení s panem Buštou se bude konat v pátek 6. května v 10 hodin v kostele sv. Jana Křtitele v Lomnici nad Lužnicí. Veselka Ladislava Kubeše zahraje a Blanka Tůmová s Radkem Klusoněm zazpívají valčík Jana Bušty Dvě růžičky vedle sebe.

Od středy 11. května až do neděle 15. května se po dvouleté přestávce bude konat na českobudějovickém výstavišti Jarní Hobby. V programu v Pivovarské zahradě nebude dechovka chybět. Ve středu budou po celý den vyhrávat Jižani, ve čtvrtek Šumavanka, v pátek dechovka nebude, zato v sobotu hned dvě: Jihočeští Rodáci a Doubravanka. V neděli výstavu zakončí celodenní vystoupení Babouků. Je tedy z čeho vybírat jak na výstavišti, tak v naší fonotéce.

Ve středu 11. května oslaví nejznámější osobnost české dechovky Josef Zíma devadesátiny. Samozřejmě je rozhlasově oslavíme též, a to v příštích Dechovkovinkách. 

Májová veselice s Babouky se bude konat v sobotu 7. května od 19 hodin v kulturním domě v Jistebnici. A dobrovolní hasiči z Branné u Třeboně zvou na sobotní koncert Jižanů, který v místním kulturním domě začne už ve 14 hodin. Toť pro dnešek vše, milí přátelé. Za přízeň a pozornost vám děkují mistr zvuku Marek Svoboda a od mikrofonu autor pořadu Zdeněk Voráč. Jižani vás na závěr patřičně rozproudí Tancemi z Banátu – rumunskými melodiemi v úpravě Jiřího Pánka. Mějte se pěkně a za týden na slyšenou.

Spustit audio