Naďa Urbánková ráda zpívala i lidovky. Poslechněte si v jejím podání slavného Tuláka i Minutový valčík

9. únor 2023

Jsme uprostřed plesové sezóny, která je – podle mezimuzikantských tamtamů – velmi úspěšná. Proto Dechovkovinky zahájíme polkou Josefa Poncara Na plesu. Text napsal Karel Štěpnička, což je umělecký pseudonym skladatelova syna Josefa Poncara mladšího. Pomyslně nás roztančí Dana Suchá a Vratislav Velek za doprovodu špičkového orchestru – Plzeňské filharmonie.

Ve čtvrtek 9. února je 35 let Hynku Jínovi, příslušníku rodinného klanu Jínových z Košťálova na Semilsku. Tato rodina tvoří podstatnou část dechové kapely Táboranka. Otec Jiří Jína je kapelníkem, jeho manželka Vlaďka zpívá, syn Tonda, pokud má čas, usedá za bicí a Hynek hraje na trombon, který občas vymění za mikrofon. Stane se to v Dechovkovinkách. Poslechněte si waltz Ladislava Prudíka s textem Václava Babuly Zpátky do dětství, zpívá Hynek Jína s Janou Jírovou.

S pohnutím jsem přijal zprávu o skonu Nadi Urbánkové. Nejenže mám rád od dětství její písničky, ale v prostorách naší stanice jsme se často potkávali, neboť Naďa zde pravidelně natáčela svůj pořad Laskavé vlny. A na popovídání mimo mikrofon si čas vždycky udělala. Lidovku měla ráda a i když se jí věnovala výjimečně, několik nahrávek se najde.

Vzpomínku na Naďu Urbánkovou uvedeme valčíkem; ale ne ledajakým, nýbrž Minutovým valčíkem od mistra Fryderyka Chopina. Českým textem ho opatřil Jiří Suchý. Nedávno jste tento kousek mohli slyšet v nahrávce Moravanky a Ivany Slabákové. Tentokrát si vychutnejte umění Nadi Urbánkové. Doprovodí ji Orchestr ČST pod taktovkou Václava Zahradníka.

Hlas Nadi Urbánkové jste mohli slyšet i ve starších směsích lidovek, které na přelomu 60. a 70. let natočil Orchestr Karla Valdaufa. V archivu též máme několik záznamů ze zábavných televizních pořadů. S Karlem Hálou si Naďa Urbánková zazpívala slavného Tuláka od Karla Hašlera. Hraje Orchestr Václava Hybše.

Čtěte také

Po vzpomínce na Naďu Urbánkovou oživíme jednu skoro zapomenutou nahrávku Podhoranky. Učiníme tak u příležitosti zítřejších 55. narozenin jejího bývalého tubisty Zdeňka Fišera. V roce 1994 natočila Podhoranka v českobudějovickém rozhlasovém studiu lidový valčík v úpravě Jiřího Drobílka Ten oujezdský zámek. Zpívají Jiří Svoboda a Marie Němečková.

Ani tentokrát nebudete ošizeni o několik pozvánek na dechovkové plesy. Doubravanka bude vyhrávat na pátečním obecním plese v Zálší a začne ve 20 hodin. Na hudbu Božejáků si můžete zatančit v Košeticích. Hasičský bál se zde bude konat také v pátek 10. února, taktéž od 20 hodin. Božejáci vás na ples pozvou netradičně – slavnou písní Pavla Bayerleho s textem Vladimíra Dvořáka O nás dvou. Zpívají Petr Bloudek a Jana Houšková.

V závěru Dechovkovinek vás Krajanka rozproudí Chodskou polkou Karla Echtnera, které se také říká Mestlova. Hezké chvíle s krásnou hudbou a nadále pěkný zimní čas přejí a za pozornost děkují mistr zvuku Michal Kolář a autor pořadu Zdeněk Voráč.

Spustit audio

Související