Nadační fond Českého rozhlasu Světluška přivezl do Českých Budějovic kavárnu POTMĚ

29. srpen 2020

Kavárna POTMĚ je unikátní koncept plně zatemněné kavárny, v níž obsluhují zrakově postižení už od roku 2006. Projekt přibližuje vidícím život nevidomých v absolutní tmě a představuje je v jiné roli, v roli těch, kteří se ve tmě orientují sluchem, hmatem, a na které se mohou při pohybu ve tmě plně spolehnout. 

Návštěvníkům skýtá možnost vyzkoušet si život těch, kteří z role zrakově postižených nevystoupí většinou celý život. V Českých Budějovicích je tato mobilní kavárna instalována na náměstí Přemysla Otakara II. až do neděle 30. srpna.

Slavnostní zahájení proběhlo za účasti ředitelky Nadační fondu Českého rozhlasu Gabriely Drastichové a ředitele Českého rozhlasu České Budějovice Zdeňka Duspivy.

Čtěte také

Během týdne vystoupila přímo uvnitř kavárny populární kapela Slza, konalo se zde také autorské čtení známého youtubera a moderátora Kovyho. Vouchery do kavárny jste vyhrávali jak v našem vysílání, tak na Facebooku.

Do Kavárny POTMĚ jsem se vydala v pátek, to se navíc připojila k českobudějovické akci Město lidem, lidé městu. Nejvíc překvapivé pro mě bylo to, že jsem se prostě nedokázala ani trochu rozkoukat. Viděla jsem opravdu jen čistou tmu. Ani obrys své ruky, kterou jsem si dávala co nejblíže k očím.

Kavárna POTMĚ v Českých Budějovicích

Před kavárnou jsem si ještě vyzkoušela díky upraveným brýlím různé stupně nevidomosti. I pro mé děti byla návštěva velmi působivá, přesto a nebo právě proto, že si ani nemohli udělat „selfie“.

Na Světlušky se na českobudějovickém náměstí můžete těšit ještě 9. září, kdy proběhne Sbírkový den pro tento nadační fond. Stejně jako každý rok tak podpoříte zakoupením propagačních předmětů zrakově postižené děti a dospělé. 

Spustit audio