Nádory zůstávají, viry přicházejí a odcházejí. Strašit lidi je potřeba, říká onkoložka Prausová

8. červen 2020

Zanedbání prevence rakoviny během pandemie koronaviru bylo podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vážné a nyní je podle něj třeba lidi vystrašit, aby šli k lékaři, pokud mají problémy. Dokážeme dohnat zpoždění v prevenci?  

S nádory si umí čeští lékaři poradit, hlavní ale je, aby pacienti přišli na vyšetření včas, tvrdí předsedkyně České onkologické společnosti a přednostka Onkologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Jana Prausová.

„Premiérova slova o strašení bych podepsala. Tak jsem mu to i řekla: Viry přichází, viry odchází, ale nádory zůstávají a budou zůstávat. S nádory můžeme bojovat jedině tehdy, když je odhalíme ve stadiu, kdy ještě úplným nádorem nejsou, anebo jsou v časném stadiu,“ říká v Interview Plus Prausová.

Čtěte také

„Je potřeba lidi trochu vystrašit, aby se více zajímali o své zdraví, o to, jak žijí, jestli se dobře stravují, jestli nekouří, jestli se pohybují,“ doplňuje.

A dodává, že je třeba dostat lidi na vyšetření včas. „Určitá část populace se pořád bojí více nemocnice a bílých plášťů než rakoviny. A ty je potřeba vychovávat a předělávat v ty rozumné, kteří se více bojí nemoci,“ říká s tím, že rozumní pacienti podle ní přichází do nemocnic s onemocněním v raném stadiu.

„Odložili jsme jen kontroly bezpříznakových pacientů“

Česko nečeká podle Prausové kvůli omezení některé zdravotní péče v době epidemie covidu-19 žádný velký nárůst počtu onkologických pacientů. „Chtěla bych všechny uklidnit. Nedošlo k žádným poklesům, co se týče výkonů u onkologických pacientů. Léčba probíhala dál, jak má – systémová protinádorová léčba, radioterapie i chirurgické zákroky,“ tvrdí. V tom se podle ní Česko odlišilo od Španělska nebo Itálie, kde byly zákroky přerušeny.

České zdravotnictví je v po odborné stránce na evropské a světové úrovni. Možná pokulháváme ve vymoženostech, jako je komfort v nemocnici nebo kvalitní strava. Myslím, že by se vyplatilo zavést příplatky ne za kvalitu péče, ale za nadstavbu.
Jana Prausová, předsedkyně České onkologické společnosti

V Česku se sice část vyšetření na onkologických odděleních se sice odložila, žádného pacienta by to ale podle Prausové nemělo ohrozit.

„Jediné, co jsme trochu omezili, byly kontroly nemocných, kteří už jsou delší dobu po ukončení léčby. A tam není žádná vada, když se taková kontrola posune o měsíc nebo dva. Hovořili jsme s nimi a kontroly se přesunuly jen u těch, kteří byli bezpříznakoví. Určitě to nebude mít vliv na kvalitu jejich života nebo délku přežití,“ zdůrazňuje lékařka.

Celé Interview Plus s onkoložkou Janou Prausovou si můžete pustit v audiu. Moderuje Veronika Sedláčková.

autoři: Veronika Sedláčková , kac
Spustit audio

Související