Nádraží v Přešticích září novotou

18. říjen 2022 19:56, aktualizováno

Správa železnic opravila další výpravní budovu v Plzeňském kraji. Po Pačejovu a Horšovském Týnu slavnostně předala veřejnosti dokončenou stavbu ve stanici Přeštice.

Rekonstrukční práce začaly loni v červenci, celkové náklady dosahují téměř 21 milionů korun. Cestující ocení nejen novou fasádu, ale také bezbariérový přístup do budovy a na toalety. Renovací prošla rovněž čekárna a prostor pod peronním přístřeškem, které jsou vybaveny moderním mobiliářem.

„Plzeňský kraj přispěl zhruba 30 miliony korunami obcím na výstavbu čtyř terminálů, které jsou přestupním místem z vlaku na autobus s možností parkování osobních automobilů. Konkrétně šlo o terminál v Nepomuku, Blovicích, Přešticích, v Nýřanech a Žihli. Vítáme proto, že Správa železnic vyslyšela požadavek Plzeňského kraje, upřednostnila tato místa a provádí v nich rekonstrukci budov tak, aby měl cestující zajištěn komfort nejen ve vlaku, ale i na nádraží,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Čížek.

Výpravní budova stanice Přeštice byla postavena v roce 1876 a od té doby na ní nebyly provedeny výraznější opravy. Stavební práce se dotkly jak vnitřních prostor budovy, tak jejího bezprostředního okolí.

„Rekonstrukci považujeme za velmi podařené dílo. Stavbaři komplexně vyměnili střešní krytinu včetně opravy tesařských a klempířských prvků. Udělali vnitřní rozvody i elektrické rozvody,“ vyzdvihl Jaroslav Hůrka, náměstek pro infrastrukturu oblastního ředitelství Správy železnic Plzeň. Dále došlo ke kompletní výměně oken a dveří a opravě fasády. Renovací prošla i čekárna a WC pro cestující, které jsou nyní bezbariérově přístupné. Čekárna a prostor nástupiště pod přístřeškem byly osazeny novými lavičkami, odpadkovými koši, stojanem na kola a orientačním systémem.

Kompletní obnovou prošel rozvod elektroinstalace, současně došlo k výměně rozvaděčů, hromosvodu a rozvodů kanalizace a vody. Okolo výpravní budovy, pod peronním přístřeškem a na vstupu na nástupiště byla provedena oprava zpevněných ploch.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio