Nafukovací hala zakryje bazén ve Strakonicích. Investice za 21 milionů korun umožní celoroční provoz

16. listopad 2022 08:50

Venkovní padesátimetrový bazén ve Strakonicích bude možné využívat celoročně. Umožní to jedenadvacetimilionová investice do nové nafukovací haly, která bazén zakryje. Strakonice jsou po Kadani teprve druhým městem v Česku, které se pro zakrytí venkovního bazénu halou rozhodlo.

„Je to klasická přetlaková hala, jakou znají lidé třeba při překrytí tenisových kurtů. Ohřívá se vzduch přes výměník. Využíváme zdroje ze stávajícího plaveckého pětadvacetimetrového bazénu, kam máme parovod z teplárny,“ vysvětluje místostarosta Strakonic Rudolf Oberfalcer.

Padesátimetrový bazén se bude zakrývat pouze od podzimu do jara. „Letní sezona poběží jako dosud, to znamená od června do září, a od září to bude uzavřené. Areál je přírodní, dle mého soudu nádherný, tak by byla škoda plavat pod plachtou, když můžeme plavat pod sluncem,“ potvrzuje místostarosta.

Čtěte také

Stavba nafukovací třívrstvé haly o rozměrech 58x30x9,5 metru je na začátku. Skončit by podle mluvčí města Markéty Bučokové měla příští rok na jaře. „V tuhle chvíli jsou hotové výkopové práce, bude zavedeno odvodnění, inženýrské sítě a samotné ukotvení budoucí nafukovací haly,“ popisuje.

Celoroční provoz vyhřívané padesátky podle vedoucí plaveckého stadionu Petry Šímové významně rozšíří kapacitu sportovního zařízení. „Máme tady přetlak, kdybychom měli větší kapacitu, tak ji určitě využijeme. Těšíme se, že budeme mít zastřešený padesátimetrový bazén, takže kapacita vznikne,“ říká.

Zkušební provoz haly má začít příští rok v polovině dubna.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související