Nahlédněte pod ruce animátorským legendám. V Pražské tržnici se otevřely Světy české animace

Jiří Trnka, Karel Zeman nebo Hermína Týrlová. To jsou jména velikánů českého animovaného filmu, kterým se teď můžete podívat přímo pod ruce, a to na výstavě Světy české animace, kde jsou k vidění například jejich originální loutky nebo postupy, jak své snímky natáčeli.

„Jsou tam krásné výtvarné návrhy od Jiřího Trnky, nádherné věci od Jiřího Bárty, scény od Jana Švankmajera,“ vyjmenovává kurátor výstavy a animátor Jan Bubeníček v druhém patře haly plné desítek vitrín.

Výstavou návštěvníky provází kreslená postava pana Šipky, kterého oblékli do fraku a cylindru. „Tento kout se jmenuje animační techniky pod kamerou. Kamera visí zavěšená a dívá se na stůl, kde je kreslený film,“ popisuje Bubeníček jednu z instalací.

„Všechno je vysvětlené zase na našem panu Šipkovi. Přijde nám nejnázornější představovat různé techniky a technologie stále na jedné figuře. Ukazujeme tady zároveň, z jakých filmů to lidi mohou znát.“

Kurátor výstavy Světy české animace, animátor Jan Bubeníček

Kamera, na kterou natáčel Jiří Trnka

Z vypouklé bílé stěny za rohem sleduje kolemjdoucí historická kamera, které se přezdívá šlechtovka. „Posléze se tyto kamery změnily a začaly se jmenovat TK – triková kamera 1, TK 2, TK 3 a TK 4,“ vysvětluje kurátor.

„A tato pamatuje ještě studio v Bartolomějské, takže patrně na ní natáčel ještě Jiří Trnka,“ dodává Jan Bubeníček, který společně s dalšími tvůrci vytvořil také loutky přímo pro tuto výstavu. Také ty si můžete prohlédnout v hale číslo 17 v Pražské tržnici v Holešovicích

Světy české animace
3. 2. - 3. 7. 2022, PO–PÁ  9–18 h, SO–NE a svátky 10–20 h
Pražská tržnice, Holešovice – Hala č. 17 (Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7)
tram Pražská tržnice, jedna zastávka od stanice metra C Vltavská

autoři: Martin Hrnčíř , and
Spustit audio