Naivní kresby pro děti plné drobných příběhů. Villa Pellé vystavuje Daisy Mrázkovou

5. prosinec 2017

Pražská Galerie Villa Pellé uvádí pod názem „Co by bylo, kdyby..." výstavu obrazů, kreseb a ilustrací Daisy Mrázkové, členky legendární skupiny UB 12 z 60. let, která se narodila v roce 1923 a zemřela vloni v prosinci.

Daisy Mrázkovou, která žila v letech 1923 až 2016, znají někteří jako malířku a kreslířku, jiní zase jako autorku půvabných, vtipných a krásně ilustrovaných knížek pro děti. Autorských knížek, pro něž Daisy Mrázková napsala text, vytvořila ilustrace a sama je i graficky upravila, bylo od roku 1965 celkem dvanáct. Až na tu poslední, Písně mravenčí chůvy, pro nakladatelství Baobab, je všechny vydalo nakladatelství Albatros.

Sedmička Josefa Lady. Tančící dům vystavuje na 400 malířových děl i jeho osobní předměty

Josef Lada, Ponocný, 1948

Narodil se v roce 1887 a zemřel tři dny před svými sedmdesátinami v roce 1957 - Josef Lada. Jeho tvorbu představuje nová výstava Sedmičky Josefa Lady v pražské Galerii Tančící dům.

Podle jedné z nich, nazvané „Co by se stalo, kdyby“, je pojmenovaná právě otevřená výstava, kterou pro pražskou Galerii Villa Pellé připravil historik umění Jan Rous a grafička Helena Šantavá.

Výstava představuje nejen autorské knihy Daisy Mrázkové a její ilustrace, ale také její volnou tvorbu, obrazy a kresby. Souvislosti vysvětluje kurátor výstavy Jan Rous: „Výstava vychází z toho, že Daisy Mrázková je malířka, ilustrátorka, autorka knih, které sama psala, ilustrovala a graficky upravovala. A výstava má ambici tyto věci pospojovat.“

Daisy Mrázková: Co by se stalo, kdyby...

Výtvarný koncept výstavy si vzala na starost Helena Šantavá. „S panem Rousem jsme se rozhodli, že chceme divákům umožnit, aby měli stejně jako my možnost být obrázkům co nejblíž. Dostali jsme velikou důvěru rodiny Daisy Mrázkové. Prošli jsme všechny desky, ve kterých byly schované ilustrační soubory ke každé knize. Snažili jsme se nechat kresby a malby co nejvíc volně.“

Výstavu Daisy Mrázkové nazvanou „Co by se stalo, kdyby" si můžete prohlédnout ve Galerii Villa Pellé v Praze do 28. ledna. K výstavě je připraven bohatý doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek, divadelních představení a celé řady workshopů pro velké i malé návštěvníky.

autoři: Karel Oujezdský , Hok
Spustit audio