Najdi a zachraň

1. říjen 2018
Dopolední host

Hasičský sbor Příbram se zabývá výcvikem pátracích psů, které připravuje na reálné zásahy v praxi. Jak je časově a finančně náročné takového psa vycvičit, jaké podmínky a předpoklady musí pes i kynolog splňovat a další zajímavosti nám prozradil velitel sboru Václav Černý.

"Tam, kde končí pes, začíná psovod," konstatuje velitel Hasičského sboru Příbram Václav Černý. Psovod musí být sebevědomý, aby se pes při výcviku i vlastních akcích cítil jistě, ale musí ovládat i řadu dalších věcí. Od těch technických, jako je například práce s navigací, tak po fyzické, potřebné při práci v terénu, třeba slaňování."

Činnost sboru, který funguje pod záštitou České hasičské jednoty, je dobrovolná a bez nároku na odměnu. Sbor připravuje psy a psovody pro reálná nasazení při pátrání po pohřešovaných osobách v různých situacích. Může, v případě potřeby, pomoci rodinným příslušníkům, PČR, HSZ ČR, i jiným organizacím. Členové sboru seznamují se svou prací na různých akcích i veřejnost. Předvádějí zde výcvik psů metodou tzv. pozitivní motivace, od základní poslušnosti až po specializované povely. Návštěvníci těchto akcí a jejich vlastní psi se mohou některých částí výcviku sami zúčastnit.

autor: JMys
Spustit audio