Nálezce velkého pokladu ze 17. století u Jevíčka dostane od kraje odměnu půl milionu

20. duben 2023 06:45

Nálezci pokladu stříbrných a zlatých mincí ze 17. století, který byl zakopaný u obce Vysoká u Jevíčka na Svitavsku, zaplatí Pardubický kraj 560 000 korun. Jde o největší známý a dochovaný poklad mincí z tohoto období na historickém území Moravy.

Částku ještě musí schválit v červnu zastupitelé. „Zákonné nálezné se vypočítává maximálně jako hodnota drahých kovů, což může být pro nálezce demotivační, rozhodli jsme se v tomto mimořádném případu nálezce ocenit darem Pardubického kraje, který zohlední kulturně historickou hodnotu nálezu,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Poklad ze 17. století nalezený u Jevíčka - zlatý dukát

Poklad nálezce objevil náhodou 8. července 2020. Našel v zemině rozryté divokou zvěří 227 mincí. Vše ještě téhož dne ohlásil archeologickému oddělení Regionálního muzea v Litomyšli, které hned zahájilo záchranný výzkum. Zapojili se i spolupracovníci muzea s detektory, kteří identifikovali dvě místa s největší koncentrací mincí.

Nakonec se povedlo shromáždit 7099 mincí. Nejstarší byl polský půlgroš Vladislava II. Jagella z let 1431 až 1434. Drtivá většina mincí pochází z konce 16. století až z 60. let 17. století. Nejmladší mince jsou z roku 1671. Nález obsahoval obchodní i běžné oběhové mince.

25 koní nebo 1500 hus

Dukáty a tolary měly velkou kupní sílu, obyčejný člověk s nimi přišel do styku málokdy. Pocházejí většinou ze severní Itálie, Nizozemska, Německa. Zlatých dukátů bylo 12, stříbrných tolarových mincí 36, půltolarových 12. Většinu pokladu pak tvoří drobné mince používané k běžnému platebnímu styku. Pocházejí především z českých a rakouských zemí.

„Celkově by se v 17. století dalo za tento poklad koupit buď přibližně 25 tažných koní nebo 70 krav, 280 ovcí či 1500 hus. Poklad se stal součástí sbírek Regionálního muzea v Litomyšli. V současné době je ještě zpracováván v Moravském zemském muzeu v Brně a brzy o něm vyjde kniha,“ uvedla Zuzana Nováková z tiskového odboru kraje.

autoři: pta , KUB | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související