Naomi Ósaka versus tiskovky. Chrání tenistka své duševní zdraví, nebo se vyhýbá odpovědnosti?

4. červen 2021
Tribuna

Aktuální kauza kolem japonské tenistky Naomi Ósaky zaměstnává sportovní svět více než samotné dění na pařížských kurtech. Proč se rozhodla z turnaje Roland Garros odstoupit a co to vypovídá o vztahu sportovec–novinář?

Pro Naomi Ósaku skončil antukový grandslam Roland Garros už po prvním odehraném zápase. Ne však proto, že by na kurtu selhala. Třiadvacetiletá Japonka, které v žebříčku patří druhé místo, oznámila, že v Paříži nebude navštěvovat tiskové konference, protože prý škodí jejímu duševnímu zdraví.

Situaci poté eskalovali organizátoři, kteří tenistce kromě pokuty pohrozili vyloučením. Tenistka se následně rozhodla raději z turnaje odstoupit. Celá kauza vyvolala rozličné reakce: od těch, kteří jejímu kroku aplaudují a nejraději by tiskové konference zrušili úplně, po ty, podle nichž se Ósaka vymlouvá ze svých povinností špičkového sportovce.

„Přijde mi to jako zajímavá kauza v tom, že se na ni nejde dívat jednoznačně. Mediální aktivity by se plnit měly, a to i ty nepříjemné. Patří to k tomu, sportovec je odpovědný veřejnosti,“ míní Martin Vait. „Na druhou stranu se z tiskových konferencí stala taková rutina, že sportovci odpovídají tak, že to zajímavé se skrývá jen někde mezi řádky.“

Nabízí se pak ještě další rovina případu. Spějeme k situaci, kdy reakce sportovců budeme získávat pouze z jejich sociálních sítí? Ostatně i Ósaka sama své rozhodnutí jako první prezentovala na jedné z nich. „To Dominik Hašek svolal schůzku s novináři, když oznamoval konec kariéry,“ vzpomíná nostalgicky Vojta Ondráček.

V nové Tribuně probereme aktuální dění okolo japonské tenistky Naomi Ósaky. Ta vzbudila pozdvižení poté, co na pařížském turnaji Roland Garros odmítla chodit na tiskové konference a posléze ze soutěže odstoupila.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka