Naomi Osaka: Ženská sportovní osobnost roku 2020. Překoná muže ve výdělcích a popularitě?

18. prosinec 2020
Tribuna

Protesty proti rasismu a policejnímu násilí dlouhodobě otřásají Spojenými státy. Zapojila se do nich už také celá řada sportovců. Jedna z nejlepších tenistek světa Naomi Osaka nebyla v letošním roce výjimkou a za její aktivismus ji magazín Tribuna zvolil ženskou sportovní osobností roku.

Ve třiadvaceti letech už má za sebou tři vítězství na grandslamech. Patří jí třetí místo v žebříčku WTA a vydělává více peněz než kterákoliv jiná sportovkyně na světě. Naomi Osaka ale v letošním roce kromě vítězství na US Open, kde uspěla už z téměř ztracené pozice, zaujala i svým aktivismem a důslednou podporou protestů Black Lives Matter.

„Nebylo to pouze slovy, sama se také protestů zúčastnila,“ doplňuje Vojta Ondráček. Osaka také na zmíněném US Open vstupovala na kurt v černých rouškách se jmény Afroameričanů, kteří zemřeli po kontaktu s policejními složkami ve Spojených státech. Ve věci rasové nerovnosti v USA se vyjadřovala opakovaně.

Čtěte také

Otázkou zůstává, zda se Osaka v příštích letech dočká takové popularity a pozice, jakou si užívají někteří její mužští kolegové. „To, že reprezentuje Japonsko, by jí mohlo trochu uškodit,“ zamýšlí se Vojta Ondráček. Osaka se v zemi vycházejícího slunce narodila a její maminka je Japonka, od útlého věku ale žije v USA.

Martin zmiňuje také případ basketbalistky Mayi Moore, která se vzdala vlastní kariéry v soutěži WNBA a život na palubovce vyměnila za kampaň za propuštění vězně Jonathana Ironse, který byl odsouzený na padesát let za čin, jejž spáchal ve svých 16 letech. „To se nakonec po třiadvaceti letech trestu podařilo a má to i hollywoodský konec, protože se oba vzali,“ upozorňuje Martin.

Sportovních turnajů a zápasů v letošním roce tolik neproběhlo, možná o to větší pozornosti se tak dostalo aktivitám, kterým se sportovci věnovali mimo ně. V nové Tribuně se podíváme na to, kdo byl největší ženskou sportovní osobností roku. 

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.