Napínavé povídky Ruth Rendellové, autorky inspektora Wexforda

13. prosinec 2022

Hra s ohýnkem a Mrkaná. Lucie Štěpánková čte dva příběhy proslulé anglické krimi spisovatelky. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Lucie Štěpánková
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Překlad: Milan Dvořák
Režie: Vít Vencl
Premiéra: 12. 12. 2022

Ruth Rendellová (1930–2015), baronka Rendell z Baberghu, píšící také pod pseudonymem Barbara Vine, byla anglická spisovatelka, autorka detektivních románů a psychologických thrillerů. To ona vytvořila slavnou postavu detektiva Wexforda, více než dvacet jejích knih bylo zfilmováno a získala za své literární dílo řadu cen, jakož i povýšení do šlechtického stavu.

Navzdory věhlasu a mnoha společenským záležitostem, spojeným se svými knihami, autorka psaní brala vždycky jako intimní záležitost. V jednom rozhovoru řekla: „Je to asi hezké, když lidé píšou a čtou úryvky přátelům a diskutují s nimi, ale já to nedokážu. Kdybych to udělala, celý příběh se mi rozpadne, jako bych ho vynesla na strohé denní světlo, které ho zničí.“

Kritici v průběhu let mluvili o psaní Ruth Rendellové s uznáním, vyzdvihovali psychologickou prokreslenost postav, smysl pro přesně odpozorovaný detail, oceňovali fakt, že čtenář je tak vtažen do děje, že zkrátka nemůže přestat číst. Ani dvěma povídkám, uváděným v rámci dopolední četby jisté napětí nechybí.

Spustit audio

Související