Napjatá situace na Ukrajině se dotýká i některých firem v Plzeňském kraji

9. únor 2022 09:15

Už týdny sledujeme vyostřenou situaci na rusko-ukrajinských hranicích. Na jedné straně v oblasti přibylo zbraní a vojáků, na straně druhé politici z USA a Evropy při schůzkách s vedením Ruska hledají podmínky, za kterých by bylo možné odvrátit ozbrojený konflikt. Tak jak roste napětí na Ukrajině, roste i napětí mezi některými českými podnikateli. 

Bedlivě sledují situaci hlavně ti, kteří na Ukrajinu dodávají své zboží a výrobky nebo tam přímo mají své závody. V Plzeňském kraji s Ukrajinou například dlouhodobě obchoduje Škoda JS. Podle jejího mluvčího Jana Stolára se aktuální situace do obchodů a projektů v tuto chvíli nepromítá. Firma pokračuje v plnění zakázek a dodává do všech ukrajinských jaderných elektráren.

Jedná se o různá zařízení pro Záporožskou, Chmelnickou, Jižněukrajinskou nebo Rovenskou jadernou elektrárnu. Jsou to inženýringové projekty, projekty ke zvýšení bezpečnosti. Expedovali například 36 kusů pohonů do Rovenské jaderné elektrárny. Samozřejmě vývoj situace sledují a jsou připraveni reagovat.

Další firmou, o které z minulosti víme, že navázala styky s Ukrajinou je Škoda Transportation, která se zabývá projekty v železniční a veřejné dopravě, vyrábí vlaky nebo tramvaje. Nicméně mluvčí Škody Transportation Jan Švehla řekl, že firma vnímá aktuální situaci na Ukrajině jako politické téma a k politickým tématům se nevyjadřuje.

S obavami sleduje vývoj na Ukrajině například i podnikatel v pivovarnictví Josef Krýsl, který po světě staví minipivovary a v roce 2019 pomohl ke vzniku minipivovaru v Užhorodě. Má na Ukrajině řadu přátel a i když obchod zatím funguje, pivovarnictví se tam teď potýká s rostoucími cenami sladu, ale především kvůli koronavirové pandemii s odlivem turistů, kteří by tam to pivo vypili. Josef Krýsl řekl, že na Ukrajině měl rozdělané nějaké zakázky, které budou pravděpodobně přibrzděné nebo pozastavené. Zájem o stavbu minipivovarů Ukrajinci mají, poslali jim proto nabídky, ale zatím čekají na odpověď.

Situace na Ukrajině by mohla mít dopad i na firmy, které zaměstnávají Ukrajince

Ředitelka Krajské hospodářské komory v Plzeňském kraji Radka Trylčová řekla, že firmy se obávají vyostření situace, protože potřebují zahraniční pracovníky vzhledem k nedostatku pracovní síly na trhu práce. Několik firem se dotazovalo, jestli dál poběží Program kvalifikovaný zaměstnanec, který hospodářská komora administruje s ministerstvem vnitra. Přes tento program firmy žádají o zahraniční pracovníky.

Počet žádostí podle Radky Trylčové meziročně výrazně narostl. V souvislosti s vývojem na Ukrajině se firmy obávají, že Program kvalifikovaný zaměstnanec by mohl být přerušen nebo dokonce v souvislosti s nějakým válečným konfliktem, který by eventuálně nastal, i ukončen.

Firmy by nezískaly pracovníky ze zahraničí na pracovní pozice, které potřebují obsadit. Podle informací z Úřadu práce, které sdělila ředitelka Odboru zaměstnanosti a EU Pavla Janovská teď na území Plzeňského kraje pracuje zhruba 12 tisíc Ukrajinců, tedy lidí, kteří mají od Úřadu práce povolení k zaměstnání. Jsou mezi nimi i agenturní pracovníci. Většinou jsou zaměstnaní jako montážní dělníci, ale pomáhají i v jiných oborech.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio