‚Nápor přesahuje naše možnosti‘. Středočesko-pražské centrum pro uprchlíky je přehlceno, vyhlásilo stop stav

7. březen 2022 17:48

Pražské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky v Kongresovém centru kvůli množství lidí zastavilo na 24 hodin přijímání dalších žadatelů. Hasiči vypravili čtyři autobusy s uprchlíky do dalších krajských center, dva do Jihomoravského kraje, jeden do Kutné Hory a jeden do Liberce. Praha a Středočeský kraj, které centrum zřídily, chtějí pomoc od vlády. 

Zprávu o stop stavu podle svých slov mluvčí hasičů Pavla Jakoubková dostala před 13.00, primátor města Zdeněk Hřib (Piráti) předtím hovořil o možnosti uzavření v odpoledních hodinách.

„Museli jsme vyhlásit stop stav asistenčního centra pomoci v Kongresáku! Personální kapacity jsou vyčerpané a nemáme kde dál brát,“ uvedl Hřib následně na twitteru s tím, že bude apelovat na ministra vnitra Víta Rakušana ze STAN na větší přerozdělování do krajů. V té chvíli v centru čekalo asi 2000 lidí.

Celkem podle pondělních ranních informací centrum od začátku ruské invaze na Ukrajinu evidovalo 11 851 osob, v neděli jich bylo 3284.

Asistenční centrum funguje zároveň i pro Středočeský kraj, který již otevřel dvě další v Kutné Hoře a Mladé Boleslavi a další v úterý otevře v Příbrami. Praha nejprve centrum zřídila v budově Městské knihovny na Mariánském náměstí, od pátku jej přesunula do většího Kongresového centra.

Hřib řekl, že město neplánuje otevřít další asistenční centrum, protože to není možné z důvodu organizační složitosti a nedostatku pracovníků. Současný provoz v Kongresové hale ale ještě plánuje posílit. Středočeský kraj zvažuje otevření dalšího centra v Kladně. "Pracuje se na tom, ale narážíme na to, co zmínil primátor, a to jsou lidské zdroje," dodala středočeská hejtmanka Petra Pecková.

Primátor Hřib proto vyzval ministra vnitra o prodloužení lhůty na registraci uprchlíků ze současných tří dnů na delší dobu. 

Asistenční centra po celém Česku zajišťují kromě registrace a zdravotních prohlídek ukrajinských uprchlíků také ubytování, logistiku, humanitární pomoc či dopravu.

Za deset dní od začátku útoku na Ukrajinu, který Rusko zahájilo 24. února, uteklo do sousedních zemí už přes 1,5 milionu lidí. Podle odhadů do Česka přijelo zatím zhruba 100 000 uprchlíků z Ukrajiny převažují mezi nimi ženy, děti a lidé ve vyšším věku.

autor: iROZHLAS.cz
Spustit audio