Napsat dobrej track v češtině je stokrát víc, než jich udělat dvacet v angličtině, říká Treska Jednoskvrnná

6. červen 2023

Ve Startéru jsme si tentokrát vyzkoušeli, jak se pět lidí vejde ke dvěma mikrofonům. Do studia Radia Wave zavítala pětičlenná kapela z Prahy Treska Jednoskvrnná, která letos uhranula svou nenucenou poetikou a roztomilou náladou natolik, že se probojovala do finále a skončila druhá. Soutěžní song Maringotka porota hodnotila jako neobyčejně charismatický a podobně působili i Matouš, Teodor, Martin, Robin a Jonáš v proskleném studiu.

„Pro mě je to nejvíc osobní text,“ říká textař a zpěvák Matouš k písničce, která jim zajistila druhé místo ve Startéru 2022/2023. Tereza s Filipem se chtěli dobrat i k tomu, kdo je Roman Tobogán. Jeho jméno totiž nese aktuální EPčko kapely. „Je to taková složitější historka,“ otevírá bubeník Jonáš. A jéje. „Roman Tobogán se nám objevil v životech před prvnim koncertem, kterej jsme kdy měli. Byli jsme z něj nadšený, žil asi čtyři hodiny do toho koncertu, potom jsme ho pohřbili a teď se znova narodil jakoby.“ Tak teď už je snad všechno jasný.

Nejvíce nápadů prý do sklepní zkušebny na Vinohradech nosí basák Teodor, kterého během rozhovoru nepřímo označili za srdce kapely. Texty ale píše Matouš, začal s tím prý už někdy ve čtrnácti letech a pro Tresku Jednoskvrnnou psal nejprve v angličtině. „Napsat dobrej track v češtině je stokrát víc než napsat jich dvacet v angličtině,“ říká. Tresku můžete 26. července vidět společně s letošní vítězkou Marjari naživo na Startér Showcasu na Stalinu.

Co členy Tresky Jednoskrvnné dokáže „překvapit z rána“? A využívá frontman Matouš při psaní textů improvizaci? Poslechněte si mimosezónní speciál Startéru s kapelou z vinohradských sklepů.

autoři: Filip Černý , Tereza Odehnalová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.