Národní divadlo plánuje na příští léto rekonstrukci Nové scény. Zvenku zůstane budova stejná

25. červen 2021

Mobilní sedadla v hledišti pro pět stovek diváků i proměnlivý divadelní sál – to vše čeká Novou scénu pražského Národního divadla. Vedení první české scény ve čtvrtek představilo generální opravu této budovy.

Nová scéna pražského Národního divadla je kulturní památkou. Oznámili to zástupci vedení první české scény, kteří zároveň představili plán na rekonstrukci stavby. Moderní budovu se skleněnou fasádou architekta Karla Pragera chce Národní divadlo opravit příští léto, a to hlavně kvůli zastaralým technologiím a špatné akustice v sále.

Největším úskalím divadelního sálu je podle spoluautora architektonického návrhu Pavla Rady pevná scéna. Chtěl by, aby v hledišti byly pohyblivé sedačky až pro pět set lidí. „Pokud se použijí v nějaké změněné fázi, tak se buď sklopí, nebo se skryjí do nějakého boxu. Veškerá přestavba toho prostoru bude velmi rychlá, nebude náročná na fyzickou sílu a bude funkční,“ vysvětluje.

Zvenku zůstane budova stejná. Změní se ale jednoduché hnědé zasklení nad foyer a kavárnou, protože nemá správné tepelné vlastnosti.

Piazzetta byla součástí projektu výstavby Nové scény

Obnovení restaurace i nová zkušebna

Zásadní úpravy čekají provozní budovu B, která je hned za Novou scénou. Do vlastnictví ji Národní divadlo získalo nedávno. V přízemí by měla být posuvná skla zapuštěná do země, což usnadní průchod na piazzetu. „V prvním nadzemním podlaží byla původně restaurace. V zásadě tu funkci obnovujeme s tím, že tu funkci restaurace rozšiřujeme o možnosti pořádání různých kulturních aktivit,“ popisuje provozní ředitel Václav Pelouch.

Ve třetím patře má nyní divadlo kanceláře, které postavil předchozí majitel. Úzké chodby ale zmizí a dají prostor novému sálu. „Tady jsme v těch našich plánech asi nejradikálnější. Třetí nadzemní podlaží a čtvrté nadzemní podlaží by se měla propojit, to znamená, že tady probouráme strop,“ vysvětluje provozní ředitel a doplňuje, že v místě vznikne univerzální zkušebna.

Podle dřívějších informací by měla celá rekonstrukce stát asi 700 milionů korun. Národní divadlo teď čeká na stavební povolení. Začátek oprav plánují na příští léto.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.