Národní kuchařský tým přivezl dvě medaile. Na úspěchu se podílel táborský šéfkuchař Martin Svatek

1. leden 2023 08:26

Národní tým kuchařů a cukrářů slaví další velký úspěch. Na prestižní mezinárodní soutěži v Lucemburku vybojoval dvě bronzové medaile. Českou republiku na světovém poháru reprezentoval i táborský šéfkuchař Martin Svatek.

„Jedné z disciplín se říká restaurace národů. Vaříme 110 porcí tříchodového menu. Vaří nás to šest a máme na to šest hodin. To je královská disciplína, na kterou se všichni těší,“ popisuje Martin Svatek.

Soutěžnímu klání nejlepších kuchařů na světě přihlížejí díky proskleným kuchyním stovky milovníků dobrého jídla. „Všichni máme stejně vybavenou kuchyň, stejně velikou, akorát si vezeme drobné náčiní. Diváci koukají a těší se, až ochutnají, protože menu je i pro veřejnost. Po těch šesti hodinách si sednou do restaurace a řeknou, od koho chtějí ochutnat,“ líčí šéfkuchař.

Čtěte také

Úkolem soutěžících tentokrát bylo připravit teplý předkrm z ryby, hlavní chod z hovězího masa a dezert. „Jako předkrm jsme dělali halibuta s takovou humrovou omáčkou a k tomu avokádo. Dřív jsme vařili hodně české věci, jako třeba kapra, ale komisaři to úplně nechápali, takže jsme zvolili světové dominantní suroviny, aby byly i pro komisaře čitelné,“ vysvětluje Martin Svatek.

Základem hlavního chodu pak bylo vyzrálé hovězí maso s telecími líčky, lanýžovou kaší a gratinovanými bramborami. „Šli jsme zase na jistotu, brambory jsou tady pro nás hodně typické, tak jsme je zkombinovali s těmi houbami. Na dezert jsme použili všeobecně oblíbené mango, maracuju, bílou čokoládu a mandarinkovou pěnu,“ dodává kuchař.

Komisaři na soutěži hodnotí nejen vzhled a chuť pokrmů. Velmi pozorně sledují celý proces přípravy, včetně toho, kolik odpadu kuchařům zůstává. „Opravdu vědí, v jakých momentech přijít do kuchyně, kdy se čas láme, kdy může nastat nějaký problém. Oni jsou tam od toho, aby našli ten nejlepší z patnácti týmů, takže hledají chyby,“ komentuje Martin Svatek.

Ten už teď společně se svými kolegy z národního týmu kuchařů a cukrářů přemýšlí, jaké menu sestaví pro olympiádu. Ta se uskuteční za dva roky v německém Stuttgartu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související