Národní muzeum. Architektonický skvost v srdci Prahy vznikl i díky sbírce na obilí

Národní muzeum by se bez nadsázky dalo nazvat vizitkou našeho národa. A to nejen díky jeho sbírkám, ale také historii i architektonickému skvostu, jakým je jeho hlavní budova. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas. Napsala Zuzana Ptáčková.

Dnešním oslavencem je úctyhodná instituce, která si za více než dvě staletí vybudovala stabilní místo ve společnosti, kultuře i vědě.

Za vznikem muzea stála šlechta

Národní muzeum vzniklo na základě aktivit národně uvědomělé šlechty a v tomto duchu se také rozvíjelo. Za dobu své existence několikrát měnilo sídlo, až se nakonec definitivně usadilo v samém srdci Prahy, kde mu činí důstojný předvoj socha patrona české země svatého Václava. A při založení pomohly i peníze ze sbírky na hladomor. Peníze původně sloužily na nákup obilí. 

Přestože je symbolem hlavní budova na Václavském náměstí, dnes se muzeum skládá z pěti oborů a budov, které pod něj spadají. Jejich historie je někdy v kontextu doby paradoxní. Například budova bývalého komunistického Národního shromáždění a zámek ve Vrchotových Janovicích, kde komunisté tolik trápili baronku Sidonii Nádhernou. Ale i to je součást naší historie.

Zítřejší Příběhy z kalendáře patří zakladateli muzea, které nabízí rozsáhlé sbírky mimoevropských kultur.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související