Národní sportovní agentura zřejmě nestihne vyplatit dotace. Řadě klubů hrozí potíže

13. listopad 2022 19:29, aktualizováno

Plzeňské sportovní kluby čeká složité období. Počítaly totiž s dotacemi od Národní sportovní agentury na provoz a údržbu. Ta je ale s největší pravděpodobností nestačí zpracovat a vyplatit.

NSA měla původně v rozpočtu na tyto dotace pouze necelých 100 milionů korun. Ty by ale potřeby klubů pokrýt nezvládly, proto agentura vyjednala s Ministerstvem financí navýšení na 385 milionů. To ovšem bylo součástí novely rozpočtu, kterou vetoval prezident Miloš Zeman.

„Ačkoliv poslanecká sněmovna počítá s tím, že novela nakonec bude v listopadu schválena, agentura pravděpodobně nestihne do konce letošního roku žádosti o dotace zpracovat a finance určené pro rok 2022 vyplatit,“ říká za NSA mluvčí Jakub Večerka. „V tuto chvíli hledáme řešení, jak klubům peníze poskytnout ještě tento rok, ale vzhledem k tomu, že finance dosud nejsou schválené, to bude velmi složité.“

V Plzni je registrováno přes 200 sportovních klubů, zhruba na polovinu z nich by mohly potíže spojené dotacemi v následujících měsících dopadnout. Problémům budou muset čelit také provozovatelé sportovních areálů, kteří se nyní musejí vyrovnávat mimo jiné s navyšováním cen energií.

Dle primátora Plzně Romana Zarzyckého vedení města momentálně hledá způsoby jak klubům v případě, že finanční příspěvky od NSA nebudou včas vyplaceny, pomoci. „Pravděpodobně bychom spustili nový podpůrný program, který bychom administrovali na úrovni města Plzně na jaře příštího roku,“ uvádí primátor.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio