Naše hory v zimě a zahraniční turisté

7. listopad 2003
Vaše téma

Mluvíme o horách, lyžování, snowboardingu. Také jsme zjišťovali, jaké ceny letos můžeme očekávat u nás, na Slovensku nebo v Rakousku a proč Češi vyhledávají raději třeba rakouské Alpy. Jedním z takových je i vášnivý snowboardista Miroslav Vlček.

Miroslav Vlček: Pokud jsou dobrý podmínky sněhový v Čechách, tak jezdíme nejradši na Studenov. Je to trochu paradox, protože to je takový středisku trošku zapadlejší. Samozřejmě každýho by napadlo jezdit do Špindlu nebo do Pece, ale prostě protože to jsou střediska, který zná většina Němců a většina těch zahraničních turistů, který k nám prostě se jezděj vyžít, tak to nemá vůbec význam. Nejlepší, no, určitě Rakousko, protože to je dostupný. Cenově, nejede se tam dlouho prostě, autem. V podstatě je to kousek, jo? 500 kilometrů a máš prostě středisko, který je nesrovnatelně větší než třeba největší u nás.

Pro tuto skupinu lidí nejsou u nás zatím opravdu příliš dobré podmínky, protože na snowboardu se nejen jezdí, ale provádí se na něm i různé triky a podobně. To, že snowboardisté nejsou na českých sjezdovkách příliš vítání, potvrzují slova ředitele sportovního areálu Harrachov Jiřího Krejčího.

Jiří Krejčí: Specielně snowborďáci, to jsou lachtani. Oni se rozdělujou na několik kategorií. Těch, co se vyloženě věnují ježdění po sjezdovkách, bych řekl, že je menšina. Jinak to jsou lachtani, který vždycky udělaj skupinu, někde se povalujou, koukaj na to, jak tam někdo blbne, pak ho jdou vystřídat a zas se někde povalujou. Nebo takovouhle s nima máme zkušenost. Ale právě pro tuhle tu skupinu lidí se snažíme, loni jsme s tím začli, ale bylo málo sněhu, letos se snažíme udělat něco jako snowpark a je to mimo sjezdovky, takže tam vlastně si můžou všelijaký tyhle ty svoje akrobatický aktivity, skoky, zábradlí a všelijaký takový ty jejich vopičárničky realizovat.

Nenáročný lyžař či snowboardista i přesto rád vyhledává české hory. Podle statistik ale nadšenci jezdí v zimě na hory spíše do zahraničí. Ty naše jsou totiž plné cizinců. Každoročně na ně podle ředitele české Centrály cestovního ruchu, Davida Gladyše, přijede až 70 tisíc zahraničních turistů.

David Gladyš: Zejména Poláci, kteří naopak ty služby v našich horách považují za velmi kvalitnější nebo kvalitnější, než jsou u nich. Takže třeba ta pohraniční pohoří na česko-polské hranici jsou z té české strany mnohem více využívána, zatímco z té polské strany jsou prázdnější a ti Poláci prostě raději přejedou hranici a lyžují u nás, protože u nás je to jednak levnější, ale hlavně ty služby jsou tam lepší, než na té polské straně.

Kromě Rakouska, kam jezdí každý rok až 617 tisíc Čechů, začínáme mít prý v oblibě také nedaleké Slovensko. Tajemník Asociace cestovních kanceláří Oldřich Freibinger vysvětluje proč.

Oldřich Freibinger: Protože výhodný kurs české koruny a cenová hladina tomu odpovídající na Slovensku je pro české turisty přitažlivá a potěšitelné je, že se i úroveň služeb v turistických střediscích na Slovensku zvyšuje. Bohužel s tím, obdobně jako v českých horách, i jejich cenová hladina.

Cenová hladina se zvyšuje také u nás. Letos vás časová jízdenka, tedy permanentka na jeden den, vyjde v Harrachově na 520 korun. Podle Jiřího Krejčího je to prý cena odpovídající poskytovaným službám.

Jiří Krejčí: Protože v podstatě máme všechno zařízení, máme nová a kvalita terénu, po kterém se lyžuje, je také velmi vysoká, protože když tam máme v průměru 30 až 50 centimetrů souvislé vrstvy umělého sněhu, tak potom je jistý, že když přijde lyžovat ráno a když přijde lyžovat odpoledne, tak ta kvalita lyžování je skoro stejná.

Kvalitní službu nedělá jen kvalitní sněhová pokrývka, ale také počet vleků, ochota personálu a doba čekání na zakoupení zmíněné permanentky.

Miroslav Vlček: Jezdíme třeba na Intertux, tam to stojí asi 35 euro na den a pokud tam člověk stráví týden, tak se dokáže dostat na cenu okolo 25 euro a to už jsme, to už jsme někde na těch sedmi stovkách, to už je dost přijatelný. Jednak protože sněhový podmínky tam jsou celej rok dobrý, tam se jezdí v podstatě 365 dní v roce. Možná někdy v srpnu, když už je jako hodně vedro, tak to zavřou, ale prostě středisko je velký, hodně sněhu. Služby jsou nesrovnatelně jako lepší.

Dělí se o své zkušenosti snowboardista Miroslav Vlček. Záleží tedy pouze na obsahu vaší peněženky a na to, jak moc si chcete na horách užít.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu