Naše vlastní krev nám může pomoci při artróze. Lékaři do kloubů aplikují léčivý koncentrát

16. listopad 2022

Artróza je degenerativní onemocnění kloubů a udává se, že jí trpí až 80 procent padesátníků. S věkem číslo dál roste. A tak bolesti, které se mají tendenci vracet ve zkracujících se cyklech, až nás jednou neopustí vůbec, poznáme během života prakticky všichni.

K vyšším stádiím artrózy patří i ztuhlost kloubů. Řeší se obvykle výměnou. Ale ještě předtím jsou k dispozici měkčí metody, včetně podání krevní plazmy.

„S aplikací krevní plazmy obohacené o krevní destičky mám velmi dobré zkušenosti. Pacienti si léčbu chválí, udávají zlepšení obtíží. Samozřejmě nenaroste nová chrupavka, ale svoje místo tato metoda určitě má,“ potvrzuje lékař Pavel Sadovský mladší.

Léčbu krevní plazmou je možné použít i u artrózy kyčelního kloubu. „Aplikace je samozřejmě o něco málo technicky náročnější než do kolena, takže je lepší pracovat pod rentgenem, nebo ultrazvukem, ale jinak je to v zásadě stejný případ,“ uvádí lékař.

Čtěte také

Podávaná plazma bohatá na krevní destičky pochází přímo z krve samotného pacienta. „Odebere se větší zkumavka krve, připraví se z ní ten koncentrát, zbytek se vyhodí. To, co chceme použít, se injekcí aplikuje. Je to asi sedm mililitrů, žádná velká injekce,“ popisuje Pavel Sadovský mladší.

Jak je možné, že metoda pomáhá, když využívá krev stejného pacienta? „On ji samozřejmě měl v těle už předtím, ale neměl ji v tom kloubu. Tam volná krev není, kdyby byla, zejména ta červená složka by naopak chrupavkám škodila. My ale červené krvinky odstraníme a použijeme jenom to, co chceme. Jde nám především o růstové faktory, které jsou obsaženy v krevních destičkách v obrovské koncentraci,“ vysvětluje lékař.

Celý rozhovor s ortopedem Pavlem Sadovským mladším o léčbě artrózy si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související