Natáčeli tu Imagine Dragons, INXS i Linkin Park, hlášení z pražského metra zní v písni Radiohead. Které hudební videoklipy vznikaly v Česku?

16. červen 2022

Nedávno v Česku vystupovala americká kapela Imagine Dragons. Jejich zastávka ale nebyla jen o dvou koncertech, které s velkým úspěchem odehrála v pražských Letňanech. Natáčela tady také videoklip k písni This is my Kingdom Come. Zařadila se tak mezi desítky dalších slavných skupin, které si české hlavní město vybraly jako kulisu pro svůj hudební klip.

Ze známějších umělců v Česku natočilo hudební videoklip téměř 70 interpretů. A někteří se vraceli opakovaně, třeba australští INXS. Mezi lety 1988 a 1991 u nás vytvořili hned tři klipy, odehrávají se hlavně v pražském Obecním domě a na Střeleckém ostrově. Prahu si oblíbila také kapela Linkin Park, zpěvák Ozzy Osbourne nebo rapper Kanye West.

V lokacích jednotlivých umělců se nejčastěji objevuje historické centrum Prahy, především Malá Strana, Staroměstské náměstí nebo Karlův most a jeho blízké okolí. Populárním místem je také budova Hlavního nádraží nebo metro. Jeho znělka je slyšet i na začátku písně A Reminder od skupiny Radiohead.

V ostatních krajích dominují zámky, například Ploskovice na Litoměřicku nebo historické centrum Českého Krumlova. Před dvaceti lety kapela The Prodigy natočila v aréalu Poldi Kladno klip Baby´s got a temper, kde se prohání ve staré škodovce. Trojský zámek má zase hlavní roli v předělávce Rebel Yell od tanečního tria Scooter.

Třeba v barrandovských studiích se natáčelo i jedno z nejdražších hudebních videí vůbec a to pro hit It's All Coming Back To Me Now od zpěvačky Céline Dione. Někteří interpreti si naopak Prahu vybrali z důvodů menší finanční náročnosti produkce jako třeba britská kapela Muse.

Spustit audio

Související