Naučná stezka Chotuc u Nymburka vás dovede na kopec s kaplí a hřbitovem

15. květen 2014
Česko – země neznámá

Chotuc je legendami opředený vrch, který v rovinaté krajině v okolí středočeského Nymburka působí skutečně impozantně. Nelze se proto divit, že si na jeho vrchu Keltové kdysi vybudovali své hradiště. Dnes tam roste mnoho vzácných rostlin i dřevin a místní mikroklima přitahuje i velké množství ptáků a brouků.

V roce 1999 byl proto Chotuc ustanoven přírodní památkou. Pro profesora Zdeňka Kučeru z nymburského gymnázia to byl zároveň impuls k tomu, aby s kolektivem studentů společně navrhli zřízení Školní naučné stezky Chotuc a Přírodní památku Chotuc lépe přiblížili veřejnosti.

Naučná stezka začíná na východním úpatí vrchu Chotuc nedaleko obce Křinec hned u silnice za benzínovou pumpou a končí na západním úpatí Chotuce u silnice Křinec – Mečíř. Po cestě vás čeká celkem 7 zastavení, které nabízejí informace o ochraně přírody, historii celého území, z oblasti geologie, ale především rarity místní flory a fauny.

Vstavač nachový

Na vrcholu Chotuce si můžete navíc prohlédnout starý hřbitov a především kapli Nejsvětější Trojice z 15. století - někdejší poutní místo a dnes dobře udržovanou památku, která má neuvěřitelné kouzlo.

Stezka je dlouhá sice jen něco málo přes kilometr, přesto vyžaduje dobrou kondici, protože při stoupání na západní svah Chotuce musíte zdolat převýšení 50 metrů. Vrch Chotuce se totiž nachází ve výšce 235 metrů nad mořem.

Cestou můžete obdivovat některé vzácné rostliny - roste tu hojně například klokoč zpeřený, lilie zlatohlávek, medovník meduňkolistý a mnoho dalších. V první polovině května kvete ovšem na jižním svahu Chotuce květina nejvzácnější - vstavač nachový. Na jednom místě je tu najednou k vidění přes tisíc jeho rostlinek, což je skutečný unikát.

Spustit audio