Návrhy staré 10 let ožily. 21. základní škola na Slovanech má nové předškolí

31. srpen 2022 11:32, aktualizováno

Před deseti lety se tehdejší žáci 21. základní školy v Plzni na Slovanech proměnili v architekty. Navrhli si totiž proměnu prostoru před jejich školou. S finálním řešením jim pomohli profesionálové. Teď, po deseti letech, se tohle místo podařilo dokončit a slavnostně otevřít.

Nápady žáků na proměnu prostoru před 21. základní školou vznikaly před deseti lety, kdy se přihlásili do programu Kreativní demokratická škola. Poté nápady graficky zpracovávali, konzultovali je s úřady i s veřejností, a dokonce hledali sponzory. V soutěži nakonec obsadili druhé místo. Práce se poté chopili profesionální architekti. Téměř hotovo je ale až teď.

„Společně s týmem jsme dali dohromady projekt, který není úplně totožný s tím, co je zde teď,“ sdělila Lucie Matějková, která byla součástí prvotního týmu dětí, jež byl zapojen do projektu Kreativní škola: Pěstuj prostor. Pod vítězným architektonickým návrhem předškolí jsou podepsáni architekti Jiří Zábran, Tereza Nová a také jako poradci žáci 21. základní školy.

Prostor je určen převážně k relaxaci

Zdokonalování prostoru před školou probíhalo v několika etapách. Už se čeká jen na to, až vyroste tráva, dosází se stromy a bude již vše kompletní. „Je to prostor určený pro relaxaci, jsou zde lavičky a také herní prvky jako je twister, trampolína a kovové prvky, které mohou děti přelézat,“ popsal ředitel školy Martin Prokop.

Před deseti lety děti nadchlo, že mohou změnit prostor před školou, a tak se chopily práce. Proměna předškolí stála 7 milionů. Sponzorem bylo město za velké podpory místního obvodu, Správy statku města Plzně. Není typické, že by v Plzni vznikal před školou takovýto relaxační prostor s herními prvky. „Není to prostor, jako běžně bývá před školami, které jsou na ulici. Tady mají děti něco jako malý parčík nebo náměstíčko,“ vysvětlila mluvčí Správy veřejného statku města Plzně Radka Žáková.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio