Navždy Poborský a vysoká vodárenská věž. To jsou symboly fotbalového Střeleckého ostrova, na kterém hraje českobudějovické Dynamo

15. říjen 2021

Martin Minha v podcastu Stadiony tentokrát zamířil do Českých Budějovic, kde objevil mimo jiné takzvanou Provodovu zeď. Karel Poborský v rozhovoru srovnal zázemí Střeleckého ostrova a legendárního stadionu Old Trafford, na které hrával v dresu Manchester United.

Stadionem vás provede sportovní manažer Dynama Milan Čadek a roli fanouška na sebe vzal Aleš Strouha, který pro klub zároveň pracuje jako PR manažer. Dále uslyšíte rozhovor s Karlem Poborským, který zahájil profesionální kariéru v dresu Dynama a zde ji také po šestnácti letech úspěšného fotbalového života ukončil. To už byl zároveň předsedou představenstva klubu.

Co uslyšíte v tomto podcastu?

  • Sportovní manažer Dynama Milan Čadek zavzpomíná na úspěšná 90. léta, kdy Dynamo skočilo ve fotbalové lize dvakrát na šestém místě.
  • Fanoušek Aleš Strouha, který zároveň pro klub také pracuje jako PR manažer, v podcastu představí takzvanou Provodovu zeď.
  • Návrat Karla Poborského a jeho památný zápas s Olomoucí vstoupil do všech srdcí fanoušků fotbalu v Českých Budějovicích.
  • Karel Poborský vzpomíná na své začátky v dresu Dynama, kdy každý zápas byl pro nějako finále Ligy mistrů.
  • Jak moc velký je rozdíl mezí zázemím stadionu na Střeleckém ostrově a věhlasného Old Trafford, na kterém hrával Karel Poborský?
Účinkují: Martin Minha a Iva Jonášová(Český rozhlas), Karel Poborský, Milan Čadek a Aleš Strouha (Dynamo České Budějovice)
Připravil: Martin Minha
Dramaturgie: Jiří Malina
Zvukový design: Jaroslav Pokorný

Z historie stadionu

Střelecký ostrov patřil od druhé poloviny 19. století především českobudějovickému privilegovanému sboru ostrostřelců, kteří zde měli svoji střelnici a taky návštěvníkům místní plovárny. K nim se na začátku 20. století přidali také fotbalisté a to především němečtí. Hrával zde DFC Budweis, který svá nejslavnější léta zažil ve 20. letech. V roce 1945 Střelecký ostrov obsadil Meteor a v roce 1962 po sloučení s Dynamem už patřil černobílým. To už na ostrově sbor ostrostřelců dávno nebyl a samotný ostrov po zasypání Vltavského ramena také už dávno nebyl ostrovem.    

Multimediální prohlídku stadionu si můžete užít zde.

Současná podoba stadionu vznikala od konce první poloviny devadesátých let. Střelecký ostrov je moderní menší stadion, kterému první liga prostě sluší a zaslouží si ji. Díky rozsáhlým rekonstrukcím, které začaly v roce 2003 se stal respektovaným místem pro fotbal s ambicí hostit i mezinárodní zápasy juniorských celků české reprezentace. Velkou odměnou za jeho povedenou rekonstrukci mu byla návštěva českého reprezentačního áčka v roce 2011 v podobě kvalifikačního utkání na mistrovství Evropy s Lichtenštejnskem. 

Střelecký ostrov má v současné době kapacitu přes 6.500 sedících diváků, kteří mohou pro sledování utkání využít tři nově postavené tribuny nebo se usadit na zrekonstruovanou hlavní západní tribunu z roku 1972.

Fotbalový klub SK Dynamo České Budějovice patří mezi ty historicky nejstarší týmy české ligy. Oficiální rok založení je 1905 a to pod názvem AFK České Budějovice. Národní listy ovšem už v září 1989 stručně zaznamenaly, že byl založen v Budějovicích kroužek nazvaný Cercle footballový a následně pak také Sportovní klub České Budějovice. V Budějovicích byl v roce 1922 založen také další klub a to Meteor, který se pak přejmenoval na Slavoj. Pro AFK, který od roku 1952 nesl slavný název Dynamo, byl Slavoj velký městský rival. Proto pro fanoušky, ale i pro některé hráče, bylo sloučení těchto klubů v roce 1962 doslova šokem.

Poborský: každý zápas byl pro mě finále Ligy mistrů

Karel Poborský zahájil profesionální kariéru v dresu Dynama a zde ji také po šestnácti letech úspěšného fotbalového života ukončil. To už byl zároveň předsedou představenstva Dynama.

„Byl to klub, který začínal s prvním cílem nesestoupit, hrát pokud možno nad pásmem sestupu. Když jsem začínal, tak pro mě byl každý zápas finálem Ligy mistrů. Najednou tam chodili diváci a pro mě to byl splněný sen. Těšil jsme se na každý zápas a byl jsem rád, když jsme byl v sestavě,“ vzpomíná v rozhovoru s Martinem Minhou bývalý reprezentant. 

„Tenkrát jsme koukal sám na sebe a užíval si každý zápas,“ doplňuje. „Všechno je o penězích. Když je možnost ten kádr dobře doplňovat, tak je to snažší. Budějice by se měly zaměřit na výchovu mladých hráčů a najít sílu ty hráče v klubu udržet,“ myslí si Karel Poborský.

3D model stadionu

  • Kapacita: 6 681

  • Otevřen: 1940

3D vizualizace: Marek Vybíral

Kvíz: vyzkoušejte si své znalosti o Dynamu a stadionu na Střeleckém ostrově!

Omalovánky

Chcete si doma užít zábavu? Stáhněte si omalovánky s tematikou klubu a stadionu. 

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou

Podcast Stadiony s Martinem Minhou

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou přináší unikátní příběhy fotbalových stadionů. Šestnáct dílů nabízí posluchačům prohlídky stadionů včetně míst, kam se běžný fanoušek nedostane. Rozhovory s legendou připomínají ty největší zážitky spojené s klubem a stadionem. Fanoušci v emotivních rozhovorech pak přináší svůj pohled, proč fotbalový stánek jejich klubu je tím nejlepším místem na zemi. Vše je doplněno o zajímavosti z historie a nechybí ani krátký osobní pohled na stadiony od moderátorů O2 TV Sport.

Podcastvou sérii a multimediální prohlídky najdete na sport.rozhlas.cz/stadiony.

Spustit audio

Související