Názvu Pohřebačky se podivoval i císař František Josef I.

Na jejím území jsou obě opatovická nádraží i oblíbený Opatovický písník. Pohřebačka sice patří pod Opatovice nad Labem, ale místní na svou obec nedají dopustit a jsou pyšni i na její neobvyklý název.

Pohřebačka leží v Pardubickém kraji, na samé hranici Královehradeckým krajem a od roku 1972 spadá pod Opatovice nad Labem. Jméno dal Pohřebačce zřejmě jeden z prvních usedlíků, člověk, který se zabýval pohřbíváním. S největší pravděpodobností také sloužil nedalekému Opatovickému klášteru.

Kdy přesně Pohřebačka vznikla, se neví. Jméno se objevuje až v listině v roce 1436, ve které je soupis jeho majetku. Lidé ale v Pohřebačce žili určitě minimálně o století dříve. Odkazuje na to třeba existence poplužního dvora v místech, kde je centrum dnešní obce.

Obec samých trojúhelníků

Nejstarší část obce je v místě současné návsi, u rybníku Šmídovka. Právě někde tam měl stát poplužní dvůr a kolem něj si zřejmě lidé stavěli další domy. Do trojúhelníku. Zastavěná část Pohřebačky má totiž skutečně tvar trojúhelníku. A nejen to, trojúhelníková je i náves nebo nedaleké další veřejné prostranství, na kterém stojí zvonička. Je dílem jednoho z místních a postavil ji místě, kde byla už ta původní, kterou museli zbourat. Na její zvon se složili místní i rodáci při jednom jejich setkání.

Obec Pohřebačka žila desítky let společenským životem a hlavně sportem. Už od doby 2. světové války to byla národní házená, sport, který svého času hráli v každé druhé vesnici. Dnes je Pohřebačka ale jednou z mála, která si ho zachovala a má dokonce několik generací házenkářů, včetně juniorů.

Proslulý je dodnes také Pohřebačský jarmark, který místní pořádají na sv. Václava a na který přijíždí vždy více než tisícovka lidí z širokého okolí. Mnoho místních, ale i těch z Hradce nebo Pardubic míří do Pohřebačky i za koupáním. Tamní písník se jmenuje Opatovický.

Vila, hrdinové a císař

K významným stavbám obce patří monumentální Bačinova vila. Jde o sídlo místního podnikatele, který měl v Pohřebačce továrnu na výrobu průmyslových hnojiv. Vilu z přelomu 19. a 20. století vystavěl v italském stylu podle projektu sanatoria, které navštěvoval jeho syn. Stojí hned u železniční trati, kterou tam postavili koncem 50. let 19. století nedaleko starého nádraží. Při nedávné modernizaci trati vznikla nová vlaková zastávka Opatovice nad Labem. Ta je také v katastru Pohřebačky.

V těchto místech se údajně sedlák potkal z bloudícím císařem Františkem Josefem I.

K budově starého nádraží se váže jeden dobrodružný příběh z konce 2. světové války. 5. května 1945 skupina místních hasičů odzbrojila na nádraží německé vojáky, kteří tam střežili benzínové cisterny. Byli ale nakonec přemoženi a zatčeni gestapem. Popravit už je nestihli.

K Pohřebačce se váží i další zajímavé příběhy. Třeba ten z 19. století z doby vlády císaře Františka Josefa I., který měl do Pohřebačky zabloudit při jednom z parforsních honů. Když se jednoho z místních zeptal, kde je, velmi se prý podivoval zvláštnímu názvu, který je prý v celém jeho mocnářství určitě jediný. A to platí dodnes.

Spustit audio

Související