Ne útočník z parku, ale partner. Začíná podcast Hranice násilí, přináší výpovědi žen o znásilnění

25. srpen 2022

„Nevědela jsem, že to bylo znásilnění,“ říká jedna ze šesti mladých žen, se kterými pro podcastovou sérii Hranice násilí natáčela Táňa Zabloudilová. „Dlouho jsem si myslela, že to byl jen špatný sex. Nenapadlo mě, že to mohl být trestný čin.“ Všechny postavy podcastu mají zkušenost se sexuálním násilím ze strany partnera nebo jiné známé osoby. Příběhy o cestách ven z prožitých traumat v podcastu komentují psycholožky, socioložky nebo právničky.

Na jaře roku 2021 Radio Wave zveřejnilo na Instagramu organizace Konsent výzvu. Ptali jsme se na různé životní situace, ve kterých může k sexuálnímu násilí dojít. Drtivá většina žen, které se ozvaly, psala o násilí, které zažily ve vztahu. Těmi, kdo ho páchali, byli partneři, popřípadě bývalí partneři nebo známí.

Z výzkumů víme, že pachatelem sexuálního násilí je až v devadesáti procentech případů člověk, kterého oběť zná. Podle Agentury Evropské unie pro základní práva z roku 2014 zažila více než třetina žen starších patnácti let fyzické nebo sexuální násilí. Dvacet dva procent žen starších patnácti let má navíc zkušenost s fyzickým nebo sexuálním násilím ze strany partnera. Přesto v Česku stále přetrvává představa, že jde o něco výjimečného.

V podcastu Táni Zabloudilové uslyšíte šest mladých žen. Popisují, jak se dostaly do situací, ve kterých docházelo, mnohdy opakovaně, k sexuálnímu násilí. Vysvětlují, proč byly často až po měsících nebo letech schopny svoji zkušenost pojmenovat. A jak se po tom všem cítí dnes. 

Pocastovou sérii Hranice násilí poslouchejte na Radiu Wave od 6. září 2022. Každé úterý přistane nový díl na webu wave.cz/hranicenasili, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. S reakcemi na podcast se můžete obrátit na email hranice@rozhlas.cz.

Táňa Zabloudilová

O autorce

Táňa Zabloudilová je publicistka se zaměřením na popkulturu a sociální témata, moderátorka, a autorka podcastů. Pro Radio Wave už v minulosti připravila dvě sezony podcastu Moje terapie. Má za sebou šestileté působení na Radiu Wave na různých pozicích včetně editorky, v současnosti je členkou redakce Deníku Alarm, přispívá také například na server Aktuálně.cz a je dramaturgyní Seriál Killer festivalu.

Autorka, dramaturgyně: Táňa Zabloudilová
Kreativní producentka: Veronika Ruppert
Garant: Daniel Kupšovský
Vizuál: Nikola Logosová
Zvukový mistr: Jan Brauner
Hudba: Monika Omerzu Midriaková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.