Neandrtálci uměli vařit a děti okradly pána o minerálku. To jsou nej zprávy minulého týdne
Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejnaducanější brownies ze zpravodajského plechu. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.
Ivanku jakožto milovnici karbohydrátů zaujala zpráva o tom, že francouzská bageta, tradiční pečivo z bílé mouky, se dostala na seznam kulturního dědictví UNESCO. Kromě bagety na seznam přibyla také tradiční výroba kubánského rumu či severokorejské nudlové polévky, korejský tanec masek nebo japonský tanec furjú.
Zuzanu jako fanynku jídla potěšila informace o tom, že neandrtálci podle nových nálezů zřejmě zvládli vařit složitější pokrmy. Archeologové objevili v jeskynním komplexu na severu Iráku zuhelnatělé zbytky zřejmě nejstaršího vařeného jídla na světě. Podle nich mohlo jít o placku podobnou palačince s ořechovou příchutí.
Nesměla chybět nějaká ta krimizpráva z Jihomoravského kraje. Děti na Brněnsku vystrašily muže. Nebožáka oloupily o minerálku.
Je mezi neandrtálskými gurmány, velkou minerálkovou loupeží a bagetou nad zlato nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale to přeci nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.