Nebude to krátké ani jednoduché. Co všechno byste měli vědět, než u sebe ubytujete uprchlíky z Ukrajiny?

16. březen 2022

Uvažujete o tom, že byste ve volném pokoji nebo části domu ubytovali třeba matku s dítětem z Ukrajiny? Připravit byste se měli na celou řadu věcí. „Ti lidé s sebou nic nemají, mají jen jednu tašku věcí. Je proto třeba zajistit docela dost věcí. Pro uprchlíky z Ukrajiny navíc preferujeme dlouhodobé ubytování aspoň na půl roku,“ říká ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová. 

Nabídek ubytování pro Ukrajince je podle Magdy Fajtové zatím hodně. Problém ovšem může být s dlouhodobými nabídkami. „Stále častěji se nám stává, že se lidé, kteří u sebe někoho ubytovali, ozývají, že už u sebe dané lidi hostit nemůžou. A to je pro nás problém, protože kapacity jiného ubytování jsou velmi napjaté,“ popisuje.

Nabízíte ubytování? Buďte trpěliví

Přesto Češi zájem o ubytovávání uprchlíků z Ukrajiny mají, jen na webu uprchlici-vitejte.cz je nyní přes 2000 nabídek.

„Nabídky třídíme, vše musíme zpracovat. S každým, u koho někoho ubytujeme, musíme mluvit. Objevují se například i lidé, kteří mají tendenci si vybírat podle neetických kritérií, očekávají od uprchlíků různé služby... Proto prosíme všechny, kdo se přihlásili, aby měli trpělivost, chceme, aby celý proces byl bezpečný, protože pokud tyto kroky neuděláme, nebude to fungovat.“

Spustit audio

Související