Nečekejte, až se porodnická zařízení dokonale změní k lepšímu. Když víte, jak to chcete, udělejte to

1. červen 2022

„Dobrý porod je takový, po kterém se matka cítí dobře, což ovlivňuje i její dítě. Dobrý porod může být jakýkoli,“ říká Petra Sovová, zakladatelka Hnutí za aktivní mateřství. „Může to být císařský řez, může to být i situace, po které matka nebo dítě potřebuje intenzivní péči. Jde o to, jak probíhá komunikace, jak je nebo není nabízena a kdo a jak matku procesem provede.“

Kdo chce porodem projít dobře, ať už proběhne jakkoli, měl by se podle Sovové dobře připravit. „Ujasnit si, co to je normální přirozený porod a jak v českých porodnicích vypadá. Vědět, jak si ho představuju, co si od něj slibuju, to je úplný základ. Seznámit se s realitou, otevřít si dopředu různé možnosti; třeba i to, že to skončí předčasným porodem nebo císařským řezem,“ říká odbornice.

Petra Sovová

„Roďte tam, kde se vy samy cítíte v bezpečí. Někdo je klidnější doma, někdo v nejmoderněji vybavené nemocnici. Klíčové je nechat tomu procesu prostor,“ doporučuje.

„Nečekejte, až se porodnická zařízení dokonale změní k lepšímu. Když víte, jak to chcete, běžte a udělejte to. První porod do vody v Praze se taky kdysi stal z lékařského hlediska omylem –⁠ rodící žena prostě nevylezla z vany,“ vypráví Sovová.

Pokud se chcete dozvědět více, např. o festivalu Respekt k porodu, klikejte sem. A zde najdete další info o Hnutí za aktivní mateřství.  

„To, jak se narodíme, i to, jak se u toho naše matka cítí, ovlivňuje náš život úplně miliónově.“ Poslechněte si Houpačky s Petrou Sovovou.

Petra Sovová je zakladatelkou Hnutí za aktivní mateřství
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.