Nechtěla jsem být v sedmnácti jen hospodyní a erotickým nástrojem, partner to nechápal

13. září 2022

„Měl ten styl myšlení, že mám být u plotny a nemluvit, a on bude o všem rozhodovat,“ říká Klára, hrdinka druhé epizody podcastu Hranice násilí. Dnes už ví, jak důležité je mít nastavené hranice a její vztahy díky tomu fungují jinak. Příběh její první romance, kdy jí partner vymezil roli ženy v domácnosti, komentuje psychoterapeutka Natália Schwab-Figusch. O společenském kontextu a příčinách sexuálního násilí mluví socioložky Blanka Nyklová a Lucie Jarkovská.

„Jeho představa o sexu byla, že já jsem k němu nástroj,“ vzpomíná Klára. Po zklamání z povrchnosti prvních vztahů byla ráda, že si našla kluka, se kterým se měli opravdu rádi. Problémy ale přišly brzy. „To, jak rychle z ní udělal svoji hospodyni, je zarážející,“ komentuje Natália Schwab-Figusch, podle které bylo nestandardní i to, že se partneři příliš rychle sestěhovali.

Čtěte také

Podle socioložek si Češi běžně neuvědomují souvislost mezi sexuálním násilím a mírou genderové nerovnosti ve společnosti. „Začíná to už tím, jak ženy a muže vychováváme. Zatímco mužům od malička tolerujeme projevy agrese a jsme zvyklí jen poznamenat, že kluci jsou kluci, po ženách chceme hlavně, aby byly krásné a moc se neprojevovaly. I v dospělosti jsou pak zvyklé se stále kontrolovat, jestli svým jednáním náhodou neškodí,“ říká Lucie Jarkovská známá také z feministické stand up dvojice Duo docentky.

„Když jsme konfrontováni s případy sexuálního násilí, často si myslíme, že stačí jen odstranit pár shnilých jablek a bude to v pořádku. Myslíme si, že to jsou jen nějaká individuální selhání. Ale sexuální násilí je problém, který má společenské kořeny,“ dodává Jarkovská.

Klára dnes žije v Praze, ve vztahu, který je více podle jejích představ. Její bývalý přítel se jí později za svoje chování omluvil.

Poslechněte si, jak se první vztah proměnil z romantiky v úzkostné napětí. V roli hospodyně, která má sex na povel, se sedmnáctiletá Klára necítila dobře.

Podcast Hranice násilí otevírá citlivá témata. Jejich uvědomění může být bolestivé. Jsme ale přesvědčení, že pojmenováni problému je prvním krokem ke zpracování traumatu. Pokud potřebujete nasměrovat k odborné pomoci nebo se třeba jen svěřit, napište nám na email hranice@rozhlas.cz. Sadu užitečných kontaktů můžete najít také tady.

Autorka, dramaturgyně: Táňa Zabloudilová
Kreativní producentka: Veronika Ruppert
Garant: Daniel Kupšovský
Vizuál: Nikola Logosová
Zvukový mistr: Jan Brauner
Hudba: Monika Omerzu Midriaková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.