„Něco takového ještě nikdo neudělal.“ Čeští vědci chtějí zmapovat nerostné bohatství ve vesmíru

13. leden 2022

Čeští experti chtějí jako první na světě vytvořit mapu nerostných surovin ve vesmíru. Ambiciózní plán doporučila k provedení Evropská kosmická agentura. A jak zjistila reportérka Experimentu Eva Kézrová, není náhodou, že se tento vesmírný projekt jmenuje Slavia.

Vymýšleli jsme název, který by byl hezky český. Napadla nás Slavia. Přemýšleli jsme, co by Slavia mohla znamenat, a napadlo nás, že by mohlo jít o kosmickou laboratoř pro pokročilé přístroje a aplikace,“ vysvětluje Martin Ferus z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR.

Čtěte také

Technologický demonstrátor

Cíl této kosmické laboratoře je vysoce ambiciózní. „Chtěli bychom do pár let vytvořit mapu zdrojů ve vesmíru. Až jednou budeme těžit, dokážeme dopředu říct: Pokud chcete tenhle materiál, leťte tímhle směrem,“ nastiňuje Petr Kapoun ze SAB Aerospace.

Slavia by měla sloužit jako technologický demonstrátor technologií, které by mohly být využitelné v budoucnu pro prospekci nerostného bohatství na nerostných tělesech, ať už na Měsíci, nebo třeba na asteroidech,“ dodává Martin Ferus.

Analýza meziplanetárního prachu

Postarají se o to dvě malé družice, na kterých budou tři přístroje: hmotnostní spektrometr, hyperspektrální komora a rádiová anténa. Díky naměřeným datům pak bude možné z malých úlomků planetek zjistit přítomnost jednotlivých prvků a dopočítat, odkud tyto úlomky přiletěly.

Družice budou analyzovat i meziplanetární prach. „To, že nepozorujeme skrz atmosféru ozónovou vrstvu, aerosoly a mraky, nám umožňuje zachytit daleko širší spektrální oblast. V tu samou chvíli budeme mít ještě hmotnostní spektra prachu, který meteor tvoří. To ještě nikdy nikdo neudělal.“

Pokud vše půjde dobře, Slavia do vesmíru odstartuje za čtyři roky.

autoři: Eva Kézrová , als
Spustit audio

Související