Nedělní Noční linka: Kde čerpáte informace? Ověřujete, nebo důvěřujete?

4. červenec 2021

Když se chcete něco dozvědět, zapnete si rádio, prolistujete noviny, sednete si k večerním zprávám v televizi nebo otevřete internet? Co je to prvotní, kde čerpáte informace?

Je dobře, že dnes máme přísun informací z různých médií, sociálních sítí, nebo se v té záplavě naopak už nedokážeme vyznat? Nebo jsou pro vás důvěryhodnější zprávy podle toho, kdo o nich mluví? Zda je to politik z vašeho kraje, starosta, konkrétní novinář nebo komentátor, herec? Vzpomenete si na něco konkrétního, čemu jste uvěřili a zpětně zjistili, že to tak vůbec není?

Někteří novináři si v obcích zasažených tornádem vyslechli, že by měli raději pomáhat než fotit, zapisovat, natáčet. Co si o tom myslíte vy? Jak je pro novináře složité vyznat se v konkrétní situaci a přinést co nejobjektivnější informace?

Právě 4. července roku 1789 vyšlo v Praze první číslo Krameriových C. K. poštovských novin. Vůbec první tištěné noviny na světě ale vydal nakladatel ve Svaté říši Římské (dnes Francie) o téměř 200 let dříve. Několik set let tak byli jediným hlavním zdrojem informací kameloti postávající na rozích ulic.

To se ale u nás změnilo ve 20. století příchodem rozhlasu, televize a v posledních dekádách hlavně internetu. Čím větší možnosti ale máme, tím složitější je poznat, které informace jsou pravdivé, které zavádějící nebo vyloženě lživé.

Jedním z posledních příkladů jsou zprávy z tornádem zasažených obcí na jihu Moravy. Díky prvním videím na sociálních sítích se lidé o tragédii dozvěděli obratem. Ihned tak začali pomáhat a posílat finanční i materiální pomoc. Na druhou stranu právě sociální sítě rychle rozšířily zprávu o tom, že ve zničených vsích nepomáhá nikdo z armády. Ač vojáci na řadě míst byli a jsou. S ověřením a vysvětlením si pak dali práci redaktoři serveru irozhlas.cz. Ale podobné situace nastávají dnes a denně, bohužel ne vždy se je podaří ověřit nebo dostat vysvětlení mezi dostatek posluchačů, diváků, čtenářů.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.