Nedostatek tepla a elektřiny vyžene z Ukrajiny další lidi. Někteří se tam ale už vrátili a hodlají zůstat stůj co stůj

Teplo a elektřina jsou ve válečné Ukrajině nedostatkové. Dá se tedy čekat, že se do Evropy vydají opět další uprchlíci. Předpokládají to ukrajinské úřady a zmiňoval to také premiér Petr Fiala po návratu z Kyjeva. Odjedou zřejmě lidé z východu země a spíše z měst, protože paneláky je těžké bez teplé vody vytopit.

Naopak zůstanou venkované, mezi nimi i Valja s Viktorem. Ještě v létě žili v Liběchově u Mělníka, ale vrátili se domů do bytovky ve Vyšhorodu u Kyjeva, odkud se přemístili na chatu ke kamnům. Hodlají tam zůstat.

Sauna s kamarády

S Viktorem jsem se seznámil před půl rokem, když ještě bydlel v Liběchově. Pořád mluvil o tom, že chce domů, aby si mohl roztopit saunu, dát si jedno s kolegy a postarat se o zahradu. A je to přesně tak jak řekl, saunu si dává s kamarády každý týden.

Čtěte také

V malé kuchyni patrového domku kraluje Valja. Uvařila boršč, brambory a dává na stůl. Je toho pořádná hromada, což je dobře. Stále hladový fotograf Standa, který má přes dva metry, se nestydí a v jeho obrovském těle mizí každá porce jako malina.

Jen z vlastního to nejde

Ani Viktor se nechce nechat zahanbit a otevírá láhev domácí. Penzisté si na chatě hodně vypěstují, zase až takoví venkované ale nejsou a musejí i nakupovat. Se zbožím na Ukrajině žádný problém není, všeho je dost, ovšem ceny šly prudce nahoru.

Viktor má důchod v přepočtu asi tři a půl tisíce korun, něco si přivydělává jako hlídač na hrázi kyjevské přehrady. Teď je tam ale skoro zbytečný, protože všechno hlídají vojáci a teritoriální obrana, párkrát do měsíce ovšem brigádu dostane.

Viktor

Chceme zůstat

Hráz kyjevské přehrady má ale jiné kouzlo, kterou Viktor jako bývalý námořník, který celý život rybařil ve všech oceánech, velmi ocení. Tady může chytat kdykoliv a bez povolenky, tu ale na Ukrajině nepotřebuje nikdo. Stačí sednout k vodě a nahodit.

Čtěte také

Viktorova a Valjina chata stojí v zahrádkářské osadě kousek od Vyšhorodu severně od Kyjeva. Je to něco asi jako Slapy u Prahy, jenom turisté tu teď nejsou žádní. Jediným zpestřením, a to spíš nepříjemným, jsou letecké poplachy a přelety raket a dronů, které útočí na Kyjev. 

Na to si manželé zvykli, a dokud se přímo tady nebude zase bojovat, tak se odsud nehnou. Tady jsou doma a válečné časy nějak překonají.

autoři: Ľubomír Smatana , aka
Spustit audio

Související