Nedostatkový PlayStation 5 zatím není revolucí. Nabízí málo nových her i ovladač s potenciálem

4. prosinec 2020

Jarda, Šárka a Lukáš tentokrát rozebírají nástup konzole nové generace od Sony, která je sice celosvětově vyprodaná, ale na hrstce her, které přišly s ní, jim dech zrovna nevyrazila. Demon’s Souls naproti tomu Jardu nadchlo, stejně jako patrně nadchne všechny fanoušky původní hry z roku 2009, ale i příznivce žánru s přísnou obtížností, která hráčům nedá nic zadarmo.

Dva z moderátorů Questu si už PlayStation 5 měli možnost osahat, spolu s několika málo novými hrami, které v Evropě vyšly spolu s konzolí 19. listopadu. Právě nedostatek čerstvých titulů nahrazuje momentálně zpětná kompatibilita, kterou disponuje i konkurenční Xbox Series X|S a díky níž si hráči mohou vyzkoušet hry, které na své staré konzoli odehrát nestihli. Plynulejší, s vyšším rozlišením a kratším načítáním.

Šárku na PS5 nejvíc nadchl nový ovladač DualSense, jehož funkce Sony předvádí na hříčce Astro’s Playroom. Skákačka s malým robůtkem, která je v základu nainstalovaná na každé konzoli, krásně ilustruje, jak vývojáři budou moct v budoucnu využívat haptickou odezvu či adaptivní triggery. Pod technickými termíny se ukrývá zajímavý způsob, jak reflektovat dění na obrazovce tak, aby ho hráči mohli vnímat vícero smysly, především tedy hmatem. Potenciál pro větší ponoření do hry je v novém gamepadu nejen pro střelbu, ale i pro každou složku pohybu a v celkovém příspěvku k atmosféře.

Jarda na druhou stranu uvítal možnost většinu jeho funkcí vypnout, protože jsou pro něj spíš rušivé. Na remaku Demon’s Souls stejně tak cení, že jak jsou sice novou hrou, jsou vlastně hrou do velké míry stejnou jako v roce 2009. Originál vyšel pouze na PlayStation 3, které v tuzemsku nebylo příliš populární, navazující série Dark Souls si ale už i díky vícero platformám získala tisíce fanoušků i u nás. Právě příznivci Souls žánru tak mají možnost vyzkoušet si titul, kterým tahle mánie kolem her od studia From Software začala. Ačkoliv jde o netradiční způsob, jak zahájit novou konzolovou generaci, může k masochistickému žánru rozhodně přilákat spoustu nováčků.

Nastal už opravdu čas, kdy je pro hráče pořízení nové konzole nevyhnutelné? Pusťte si aktuální díl Questu a dozvíte se, proč ještě svoje staré PlayStation ani Xbox nemusíte házet z okna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.